FARKLI SICAKLIKLARDA YETİŞTİRİLEN YUMURTACI BILDIRCINLARDA ELLAGİK ASİDİN PERFORMANS, SİNDİRİLEBİLİRLİK, SEKAL BAKTERİYEL FLORA, ANTİOKSİDAN AKTİVİTE İLE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ - MUTLU, SEDA İFLAZOĞLU (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada, ellagik asidin normal şartlarda ve yüksek çevre sıcaklıklarında beslenen bıldırcınlarda performans, yumurta kalitesi, ham besin maddelerinin sindirilme derecesi, sekum toplam koliform ve toplam laktik asit bakteri sayıları, serum MDA düzeyi ve bazı kan parametreleri (glikoz, toplam protein, kolesterol, AST, ALT, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum) üzerine etkileri araştırılmıştır. Bıldırcınlar (n=240; 5 haftalık yaşta), iki farklı çevre sıcaklığı [Termonötral (TN) ve Sıcaklık Stresi (SS)] ve dört ellagik asit dozu (0, 100, 200 ve 400 mg/kg) olmak üzere 2 x 4 faktöriyel deneme düzenine göre rastgele 8 gruba ayrılmıştır. Deneme 75 gün sürmüştür. TN gruplarında SS gruplarına göre yem tüketimi, yumurta ağırlığı, yumurta verimi değerlerinin daha yüksek (P<0.001) ve yemden yararlanma oranının (YYO) (P<0.01) daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. SS grupları ile karşılaştırıldığında, TN gruplarında yumurta ağırlığı (P<0.01) ve kabuk ağırlığı (P<0.001) değerleri daha yüksek tespit edilirken; kabuk kalınlığı, sarı indeksi, ak indeksi ve haugh birimi bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak bir farklılık bulunmamıştır (P>0.05). Yumurta ve kabuk ağırlığı üzerine ellagik asit katkısının etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (P<0.05). Yüksek çevre sıcaklığı kuru madde (P<0.05), ham yağ (P<0.01) ve ham protein (P<0.01) sindirilme derecesini üzerine etkisi istatistiksel olarak önemli düzeyde düşürürken, rasyona ilave edilen ellagik asidin, kuru madde (P<0.05), ham yağ (P<0.01) ve ham protein (P<0.01) sindirilme derecesini istatistiksel olarak önemli düzeyde yükseltmiştir. Ellagik asit katkısı sekum toplam koliform bakteri sayısını düşürürken (P<0.01), sekum toplam laktik asit bakteri sayısını yükseltmiştir (P<0.001). Serum MDA düzeyi sıcaklık stresinin etkisi ile artarken (P<0.001) ellagik asit ilavesi ile azalmıştır (P<0.001). Çevre sıcaklığının serum glikoz (P<0.001), kolesterol (P<0.05), toplam protein (P<0.05), ALT (P<0.001), sodyum (P<0.05) ve magnezyum (P<0.001) düzeyleri üzerine etkisi istatistiksel olarak önemli bulunurken; serum AST, kalsiyum ve fosfor düzeyi üzerine etkisi önemsiz olmuştur (P>0.05). Sonuç olarak, bu çalışmada sıcaklık stresi altındaki bıldırcınlarda ellagik asit ilavesinin oksidatif stresi azalttığı, yemden yararlanma oranını iyileştirdiği, yumurta kalitesini artırdığı, ham besin maddelerinin sindirilme derecesini yükselttiği, antimikrobiyel etkisi nedeniyle sekum toplam koliform bakteri sayısını düşürürken sekum yararlı bakterilerden olan laktik asit bakterileri üzerine olumlu etki yaptığı, serum kolesterol ve AST-ALT düzeylerini düşürdüğü sonucuna varılmıştır. Ellagik asidin bu olumlu etkileri doza bağlı olarak artarken 400 mg/kg dozunun en etkili doz olduğu gözlemlenmiştir.

In this study, the effects of ellagic acid in quails which fed under normal conditions and high ambient temperatures on the performance, egg quality, digestibility of crude nutrients, total coliform and total lactic acid bacteria in the intestine, serum MDA level and some blood parameters (glucose, total protein, cholesterol, AST, ALT, calcium, phosphorus, magnesium, sodium) were investigated. The birds (n=240; 5-weeks old) reared under two environmental temperature [Thermoneutral (TN) and Heat stress (HS)] and four diet groups containing four different ellagic acid doses (0, 100, 200 ve 400 mg/kg) were assigned randomly to 8 groups according to the 2 x 4 factorials trial arrangement. Feed consumption, egg weight and egg production were higher (P <0.001) and feed conversion ratio (FCR) (P <0.01) were better in TN groups than HS groups. Egg (P<0.01) and shell weights (P<0.001) were found higher in TN groups when compared to HS groups while there was no statistically significant difference between the groups in terms of shell thickness, yolk index, albumen index and haugh unit (P<0.05). The effect of ellagic acid addition on egg and shell weight was statistically significant (P<0.05). The effects of ambient temperature and the addition of ellagic acid on digestibilities of dry matter (P<0.05), ether extract (P<0.01) and crude protein (P<0.01) were statistically significant. The effect of ellagic acid on digestibilities of dry matter (P<0.05), crude fat (P<0.01) and crude protein (P<0.01) were statistically significant. Ellagic acid supplementation had reduced the total number of coliform bacteria in the intestine (P<0.01) and increased the total number of secum lactic acid bacteria (P<0.001). Serum MDA levels increased with the heat stress (P<0.001) and decreased with the addition of ellagic acid (P<0.001). While the effect of ambient temperature on serum glucose (P<0.001), cholesterol (P<0.05), total protein (P<0.05), ALT (P<0.001), sodium (P<0.05) and magnesium was significant, its effect on serum AST, calcium and phosphorus levels was not significant (P>0.05). In conclusions, in this study, the addition of ellagic acid in quails under heat stress decreased the oxidative stress, serum cholesterol, AST-ALT levels and number of total coliform bacteria and improved the feed conversion ratio and egg quality. Moreover, ellagic acid increased the digestibility of nutrients and, it had a positive effect on the lactic acid bacteria that are beneficial bacterium in the secum. It has been observed that these beneficial effects of ellagic acid increases with the increasing dose, and 400 mg/kg was the most effective dose in this study.
The effect of ellagic acid on performance, digestibility, cecal bacterial flora, antioxidant activity and some blood parameters in laying quails reared under different temperatures
Keywords: Veteriner Hekimliği