İlköğretim Okulu Yöneticilerinin İletişim Becerilerinin Öğretmen ve Yönetici Bakış Açısıyla Değerlendirilmesi - Özan, Mukadder Boydak (My University, 2006)
Problem Durumu: Eğitimde başarıya ulaşmanın temel yollarından birisi kurum içerisinde olumlu bir iletişim ortamı sağlamaktır. Özellikle yönetici ve öğretmen arasında kurulan olumlu iletişim eğitimde verimliliği etkilemektedir. Yapılan incelemeler maalesef uygun bir iletişim ağının kurulmadığını göstermektedir. Özellikle yöneticiler kendilerini yeterli görmelerine rağmen öğretmenler genelde aynı görüşü paylaşmamaktadırlar. Bu çalışma kurum içerisinde yöneticilerin etkili iletişim kurma becerilerini, hem öğretmen hem de yöneticilerin etkili iletişim kurma becerileri konusundaki bakış açılarını ortaya çıkarmaya çalışmaktadır. Araştırmanın Amacı: Bu çalışmanın amacı ilköğretim kurumlarında görev yapan yöneticilerin iletişim becerilerinin öğretmen ve yönetici bakış açısıyla değerlendirmektir. Araştırmanın amaçlarına ulaşmak için, yöneticilerin; 1. İletişimi başlatma, 2. beden dilini Kullanma, 3. İletişim sürecine uygun davranma ve 4. İletişim süreci ile birlikte diğer yönetim süreçlerini kullanabilme becerisi ile ilgili öğretmen ve yönetici görüşleri arasında anlamlı farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Method: Elazığ il merkezinde 2003–2004 öğretim yılında görev yapan öğretmen ve yöneticiler araştırmanın kapsamını oluşturmaktadır. Araştırmada Elazığ il merkezinde yer alan beş eğitim bölgesinde görev yapan, random yoluyla belirlenmiş 400 öğretmen ve 150 yöneticiye(müdür, müdür yardımcısı) anket uygulanmış ancak bu anketlerden 97’si yönetici 299’u da öğretmeniden olmak üzere toplam 396 anket geri dönmüştür. Anketin geçerlik ve güvenirliğini belirlemek amacıyla benzer nitelik taşıyan 120 öğretmen ve 40 yöneticiye pilot uygulama yapılmıştır. Anketin geçerlik ve güvenirliğini belirlemek üzere yapılan istatistik analizler sonucunda Bartlett’s Test of Spehericity 9487,7 bulunurken, Kaiser-Meyer-Olkin Measure of Sampling Adequacy: 0,82 ve Cronbach Alpha ise 0,95 bulunmuştur. Yapılan bu işlemler sonucunda ankette yer alan madde sayısı 52’ye düşmüştür. Araştırma sonuçlarını elde etmek üzere Mann Whitney-U testi kullanılmıştır. Sonuçlar: Araştırma ile ilgili sonuçlar incelendiğine birinci alt amaçla (İletişimi başlatma) ilgili yapılan istatistik analizler sonucunda her iki grubun görüşleri arasında anlamlı farklılık elde edilmemiştir. Ancak diğer üç alt amaç (Beden dilini kullanabilme, iletişim sürecine uygun davranma, iletişim süreci ile birlikte diğer yönetim süreçlerini kullanabilme) ile ilgili yapılan istatistik analizler sonucunda yöneticilerin lehine iki grubun görüşleri arasında anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. Yöneticiler bu alt amaçlarda da kendilerini başarılı bulurken öğretmenler yöneticileri ile aynı görüşü paylaşmamışlardır. Öneriler: Okul yöneticileri üniversitelerin eğitim yönetimi alanında lisansüstü programlarına devam etmeleri zorunlu hale getirilmeli, iletişim ile ilgili hizmetiçi eğitim programlarına katılmalarında özendirilmelidir.
Keywords: Öğretmen görüşleri; ilk öğretim; iletişim becerileri; okul yöneticileri; yönetici performansı; Elazığ; okul yöneticisi