Nakil Hastalarında Görülen Paraziter Enfeksiyonlar - Kaplan, Mustafa; Özavcı, Hamza (My University, 2014)
Özellikle gelişmekte olan ülkelerde sık görülen parazit hastalıkları ciddi halk sağlığı sorunlarınayol açmakta ölümcül ciddi klinik tablolara, hamilelerde bebek kayıplarına, infertiliteye, çocukölümlerine ve çok büyük ekonomik kayıplara neden olabilmektedir. Bu hastalıklarda klinik tabloparazitin kendisine ve konağa ait birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Konağın immünitesibu faktörlerin en önemlilerinden birisi olup, immün sistemi sağlam olan bireylerde asemptomatikolan veya ılımlı bir klinik sergileyen paraziter enfeksiyonlar, immün düşkün bireylerde ölümcülseyredebilmektedirİnsanlarda immün sistem HIV enfeksiyonu, malign hastalıklar ve organ nakli gibi çok çeşitlidurumlardan etkilenmektedir. Nakil hastalarında, nakil sonrası uygulanan immünsupresyonsonucunda ciddi klinik tablolar oluşturabilen bakteri, virüs ve mantar enfeksiyonları ile fırsatçıparazitlere bağlı enfeksiyonların gelişme riski de artmaktadır.Bu derlemede, organ nakil hastalarında görülen paraziter hastalıklar güncel gelişmeler ışığındaele alınarak önemi ortaya konulmuş ve bir farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Transplantasyon; Parazitoloji