PSİKİYATRİ KLİNİKLERİNDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN DURUMLUK-SÜREKLİ KAYGI DURUMUNUN İNCELENMESİ - ASLANOĞLU, EREN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Amaç: Bu araştırma psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin kaygı düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç/Yöntem: Araştırmanın evrenini Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde görev yapan hemşireler oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem seçimine gidilmeden tüm hemşireler araştırmaya dâhil edilmiştir. Toplam 177 hemşire araştırmaya katılmıştır. Veriler 20 Mayıs-20 Temmuz 2014 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan hemşirelerin sosyo-demograftik özelliklerini içeren 'Anket Formu' ve 'Durumluk-Süreklilik Kaygı Ölçeği' kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, ortalama, t testi ve Kruskal-Wallis testleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada çalışanların %59.9'u kadın, %74 ü evli, %59.9'u lisans mezunu, %69.5'i hemşire ve %52.5'inin sağlık durumunu algılama durumları iyidir. Çalışanların Durumluk Kaygı Ölçek toplam puan ortalaması 41.00±9.42, Sürekli Kaygı Ölçek toplam puan ortalaması 41.00±7.89 olarak bulunmuştur. Araştırmada, hemşire görevi icra eden unvanlara göre Durumluk -Sürekli Kaygı Ölçek toplam puan ortalaması karşılaştırıldığında bulunan fark istatistiksel olarak önemlidir (p<0.05). Çalışmada sağlık durumunu algılama durumuna göre Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçek toplam puan ortalaması karşılaştırıldığında bulunan fark istatistiksel olarak önemlidir (p<0.05). Tartışma ve Sonuç: Araştırmanın sonucunda hemşirelerin kaygı düzeyleri yüksek bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Psikiyatri klinikleri, hemşireler, kaygı düzeyi

Aim: This research was made for anxiety of nurses' in psychiatry clinic. Method: This research of universe consists of nurses in Elazığ Mental Health Hospital .All of nurses include without sample group in this research. Total of nurses attended, these data gather characteristic of patient's social demografic survey and scale of anxiety are used. For evaluated data, percent average test Kruskal-Wallis test are used in this research. Findings: 59.9 % of working women in the study , 74% were married, 59.9 % of bachelor's degree graduates is 69.5 % 52.5% nurses and health status of the detection status is good. The status of workers' anxiety of scale is average of total point 41.00±9.42, continuity anxiety of scale average of total point is 41.00±7.89. According to occupation group, when continuity anxiety of scale is compared, result is important as statistical (p<0.05). In this research according to status of health perception continuity anxiety of scale is important (p<0,05). Discussion and Result: Anxiety of level is found high for nurses in this research. Key Words: Psychiatry clinic, nurses, anxiety of scale.
Investigation of state/trait anxiety situation of nurses working in psychiatry clinics
Keywords: Hemşirelik