ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN YENİLİKÇİ GİRİŞİMCİLİĞE İLİŞKİN ÜST BİLİŞSEL FARKINDALIKLARINI ETKİLEYEN YENİLİK EKOSİSTEMİ - ÖZTÜRK, ÖZGE (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmanın temel amacı, üniversite öğrencilerinin yenilikçi girişimciliğe ilişkin üstbilişsel farkındalıkları ile ekosistem içerisinde yenilikçi girişimciliğe destek olan ve engel teşkil eden ortam özellikleri arasındaki ilişkileri belirlemektir. Bu temel amacı gerçekleştirmek üzere, öncelikle üniversite öğrencilerinin yenilikçi girişimciliğe ilişkin üstbilişsel farkındalıklarını ölçebilecek bir ölçek geliştirilmiştir. Geliştirilen bu ölçek ile katılımcıların demografik özelliklerini, yenilikçi girişimciliğe yönelik davranışsal özelliklerini ve ortam özelliklerini belirlemeye yönelik sorularla araştırma anket formu oluşturulmuştur. Anket formu 2015, 2016 ve 2017 yıllarında TÜBİTAK'ın girişimci ve yenilikçi üniversite endeksi sıralaması baz alınarak seçilen 10 ildeki 12 üniversitede, farklı fakülte ve bölümlerin lisans son sınıfına devam eden 1660 öğrenciye uygulanmıştır. Anket uygulaması çevrimiçi ve yüzyüze olmak üzere iki şekilde yapılmıştır. Araştırmanın amaçlarına ulaşılması için toplanan verilerin analizinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 programı kullanılmıştır. Bu çalışmada yenilikçi girişimciliğe ilişkin üstbilişsel farkındalık ile demografik özellikler ve yenilikçi girişimciliğe ilişkin davranışsal özellikler arasında anlamlı farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Bu çerçevede ortam özelliklerini belirlemeye yönelik betimleyici anket soruları ile demografik özellikler ve yenilikçi girişimciliğe ilişkin davranışsal özellikler arasında anlamlı farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmanın temel amacı olan üniversite öğrencilerinin yenilikçi girişimciliğe ilişkin üstbilişsel farkındalıklarının, ekosistem içerisinde yenilikçi girişimciliğe destek olan ve engel teşkil eden ortam özellikleri ile ilişkisini belirlemek üzere hazırlanan araştırma sorularına alınan cevaplara korelasyon analizi yapılmış ve sonuç olarak bu iki değişken arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu kapsamda birinci bölümde yenilikçi girişimcilik, ikinci bölümde yenilik ekosistemi, üçüncü bölümde üstbilişsel farkındalık, dördüncü bölümde araştırma metodu ve bulgular verilmiştir. Son olarak bu istatistiksel bulguların verilmesinin yanı sıra araştırmanın sonuçları değerlendirilerek tartışılmış, hem yöneticiler hem de araştırmacılar için çeşitli öneriler sunulmuştur.

The main purpose of this study is to determine the relationships between university students' metacognitive awareness of innovative entrepreneurship and the environmental characteristics that support and constitute an obstacle to innovative entrepreneurship in the ecosystem. In order to achieve this main goal, a scale that can measure the metacognitive awareness of university students regarding innovative entrepreneurship has been developed. With this developed scale, a research questionnaire form was created with questions to determine the demographic characteristics of the participants, behavioral characteristics towards innovative entrepreneurship and environmental characteristics. The questionnaire form was applied to 1660 students attending the final year of undergraduate studies of different faculties and departments in 12 universities in 10 provinces selected on the basis of TUBITAK's entrepreneurial and innovative university index in 2015, 2016 and 2017. The survey application was conducted in two ways, online and face to face. SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 program was used in the analysis of the data collected to achieve the research objectives. In this study, it was investigated whether there is a significant difference between metacognitive awareness of innovative entrepreneurship and demographic characteristics and behavioral characteristics of innovative entrepreneurship. At the same time, it was investigated whether there is a significant difference between demographic characteristics and behavioral characteristics related to innovative entrepreneurship with the descriptive questionnaire aimed at determining the environmental characteristics. Within the scope of the main purpose of the study, the relationship between university students' metacognitive awareness of innovative entrepreneurship and the characteristics of the environment that constitute an obstacle and support for innovative entrepreneurship in the ecosystem were examined. For this reason, according to the results of the correlation analysis it was found that there is a significant relationship between these two variables. Within this scope, in the first part innovative entrepreneurship, in the second part innovation ecosystem, in the third part metacognitive awareness, in the fourth part research method and findings were explained. Finally, besides presenting these statistical findings, the results of the study were evaluated and discussed, and various suggestions were presented for both managers and researchers.
Innovation ecosystem affecting metacognitive awareness on innovative entrepreneurship of university students
Keywords: Bilgi ve Belge Yönetimi; Ekonomi; İşletme