MAJÖR KARACİĞER REZEKSİYONU YAPILAN RATLARDA ÇİNKO, LEVAMİZOL, PROSTAGLANDİN E1 VE MELATONİNİN BAKTERİYEL TRANSLOKASYON ÜZERİNE ETKİSİ - ÜLGER, HALİL (Fırat Üniveristesi, 1999)
Karaciğerin major rezeksiyonundan sonra oluşan bakteriyel translokasyon üzerine çinko, levamizol, PGE1 ve melatoninin etkisini araştırmak üzere deneysel bir çalışma planlandı. Bu amaçla altışar rattan oluşan 6 grup oluşturuldu. Operasyon öncesi üç gün süreyle kontrol grubu ve sham grubu hariç tedavi gruplarına çinko, levamizol, misoprostol(PGEl analoğu) ve melatonin verildi. Operasyon öncesi tüm deney gruplarına 1010 adet E.coli verildi. Sham grubunda batın açılarak sadece karaciğer etrafındaki bağlar kesildi. Diğer tüm gruplarda %70'lik karaciğer rezeksiyonu uygulandı. Operasyondan 24 saat sonra tüm gruplardan MLN, kan ve dalak kültürleri alındı. Histopatolojik inceleme için terminal ileumdan parça alındı. Yapılan mikrobiyolojik değerlendirme sonucunda kontrol grubunun MLN, kan ve dalak kültürlerinin hepsinde pozitiflik tesbit edildi. Sham grubunda kontrol grubuna oranla daha az pozitiflik tesbit edilmesine rağmen bu fark istatiksel olarak anlamsızdı(p>0.05). Tedavi gruplarının hepsinde kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, bakteriyel translokasyonda istatiksel olarak anlamlı bir azalma tesbit edildi(p<0.05). Histopatolojik incelemede bunu izah edecek spesifik bir bulguya rastlanmadı. Anahtar kelimeler: karaciğer rezeksiyonu, bakteriyel translokasyon, çinko, levamizol, misoprostol.

The aim of this study was to investigate the effects of zinc, levamisole, PGE1 and melatonine on bacterial translocation induced by major hepatic resection. For this purpose, we established 6 groups, each of which containing 6 rats. Except control and sham groups, animals in other groups (treatment groups) received zinc, levamisole, misosprostol (an analog of PGE1) or melatonine for 3 days before hepatic resection. Just before operation, all animals were given 1010 E. Coli by orogastric intubation, A major (70 %) hepatic resection was performed in all groups, except sham group, in which only ligaments around liver were transected. Twenty-four hours after operation; mesenteric lymph node (MLN), spleen and blood samples were obtained and cultured. A piece of terminal ileum was also sampled for histopathologic examination. MLN, blood and spleen cultures of all control animals were assessed as positive for microbiological growth. Although number of positive cultures was fewer in sham group, the differences between sham and control groups were found to be statistically insignificant (p>0.05). It was seen, that incidence of bacterial translocation was decreased in all treatment groups as compared to control group (p<0.05). We did not note any specific finding in histopathologic examination to explain this difference. Key words:Hepatic resection, bacterial translocation, zinc, levamisole, misoprostol
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Genel Cerrahi; General Surgery; Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları; Clinical Microbiology and Infectious Diseases