OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARININ DENETİMİNE İLİŞKİN İLKÖĞRETİM MÜFETTİŞLERİNİN GÖRÜŞLERİ - BUDAK, ŞERİF (Fırat Üniveristesi, 1999)
Yüksek Lisans Tezi OKUL ÖNCESİ EĞÎTÎM KURUMLARININ DENETİMİNE İLİŞKİN İLKÖĞRETİM MÜFETTİŞLERİNİN GÖRÜŞLERİ ŞerifBUDAK Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Bölümü 1999.Sayfa 102 Bu araştırmanın amacı, ilköğretim müfettişlerinin okul öncesi eğitim kurumları denetiminde kullanılan teftiş formlarını ne derece yeterli gördükleri, okul öncesi eğitim kurumlarının denetiminde kendilerini ne derece yeterli gördükleri, okul öncesi eğitim kurumlarının denetimi konusunda yetiştirilebilmeleri için ihtiyaç duydukları yetişme konuları ve okul öncesi eğitim kurumlarında etkili denetimin nasıl sağlanabileceğine ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırma için başlangıçta literatür taraması yapılmış; araştırmanın amacına uygun anket uygulanmıştır. Anketle elde edilen verilerin çözümünde SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Elde edilen bulgulardan bazıları aşağıda verilmiştir: 1. İlköğretim müfettişlerinin, okul öncesi eğitim kurumları denetiminde kullanılmakta olan teftiş formlarını az derecede yeterli buldukları, 2. İlköğretim müfettişlerinin, okul öncesi eğitim kurumları denetiminde kendilerini orta derecede yeterli gördükleri, 3. İlköğretim müfettişlerinin, okul öncesi eğitim kurumlarında etkili denetim yapabilmeleri için çocuk gelişimi ve okul öncesi eğitim alanlarında hizmetiçi eğitim yoluyla yetiştirilmeye ihtiyaç duydukları belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre şu önerilerde bulunulabilir: 1. Okul öncesi eğitim kurumlarının amaç ve ilkelerine uygun teftiş formları geliştirilmelidir. 2. Denetimde rehberliğe ağırlık verilmeli, denetimin yönetici ve öğretmenleri mesleki açıdan geliştirici bir süreç olarak kabul edilmesi gereklidir. 3. İlköğretim müfettişlerinin, hizmetiçi eğitim yoluyla okul öncesi eğitim ve çocuk gelişimi konularında yetişmeleri sağlanmalıdır. 4. Okul öncesi eğitim alanında uzmanlaşmak isteyen ilköğretim müfettişlerinden yeteri kadarının hizmetiçi eğitim veya yüksek lisans yoluyla uzmanlaşmaları sağlanmalıdır.
View of the inspectors of the inspectors of the primary schools about the inspection of the pre-school foundations
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training