AHMET SADIK ZİVER PAŞA DİVANI - AY, SUZAN (Fırat Üniveristesi, 1999)
AHMET SADIK ZIVER PAŞA DİVANI Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı 1999 Sayfa: 748 ( X+738 ) Bu çalışma 19. yüzyıl şairlerinden Ahmet Sadık Ziver Paşa'nın hayatı, sanatı ve Divanından meydana gelmiştir. Ziver Paşa, 19. Yüzyılın şair vezirlerinden biridir. Altmış dokuz yıllık yaşamı boyunca devletin çeşitli kademelerinde görevlerde bulunmuştur. Ziver Paşa çok eser veren bir şairdir. Üzerinde çalıştığımız Divan, onun bütün şiirlerini içine almamasına rağmen oldukça hacimli bir eserdir. Osmanlı Devleti' nin siyasi ve sosyal alanda bütün kapılarını Batı medeniyetine açtığı bir yüzyılda yaşamış olan Ahmet Sadık Ziver Paşa, Türk kültürüyle yetişmiş, dindar, bunun yamnda Batı'mn yüksek ilimlerinin gerekliliğine inanan oldukça bilgili bir şairdir. Bu çalışmayla içinde 19. Yüzyılın sosyal tarihi açısından önemli bilgilerin yer aldığı Ziver Paşa'nın şiirleri günümüz Türk alfabesine aktarılmıştır. Anahtar Kelimeler: 19. Yüzyıl, Ahmet Sadık Ziver Paşa, Divan

SUMMARY Masters Thesis Suzan AY THE DIVAN OF AHMET SADIK ZIVER PASHA Fırat University The Institute of Social Sciences The Department of Turkish Language And Literature 1999, Page: 748 (X+738) This work consists of life, art and collected poems of Ahmet Sadık Ziver Pasha who is one of the 19th century's poets. He was saw service in different departments of government during his 69 years of life. Because Ziver Pasha lived in a century which ottoman opens its doors to the western civilization in politicial and social areas, he was grown up with Turkish culture and also believed the necessary of western sciences. By means of this work, the poems of Ziver Pasha, which exist significant informations about 19th century's social history, are tried to transfer to the today's Turkish alphabet. Key Words: 19th century, Divan (collected poems), Ahmet Sadık Ziver Pasha
The Divan of Ahmet Sadık Ziver Pasha
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature