AISI 1010 Malzemesinin Sürtünmeli Delinmesinde Optimum Parametrelerin Gri İlişkisel Analiz Yöntemiyle Belirlenmesi - Ozler, Latıf (My University, 2019)
Bu çalışmada AISI 1010 kare kesitli malzeme CNC freze tezgâhında farklı sürtünme açılarına sahip sürtünmeli delmematkabı ile delinmiş ve işlem değişkenleri ile performans çıktıları arasındaki ilişki Gri İlişkisel Analiz Yöntemi (GRA)kullanılarak incelenmiştir. Deney parametreleri olarak 50, 75 ve 100 m/dak delme hızları, 75, 150 ve 225 mm/dak ilerlemelerve 30, 45 ve 60o sürtünme açıları seçilmiş ve deliklerin yüzey pürüzlülükleri ile kovan yükseklikleri ölçülmüştür. Deneysonuçlarına göre delme hızı ve ilerleme artıkça yüzey pürüzlülüğü azalmıştır. Matkap sürtünme açısındaki artış yüzeypürüzlülüğünü artırarak kovan yüksekliğini azaltmıştır. Gri İlişkisel Analiz Yöntemine göre sürtünmeli delme işlemindekioptimum işlem parametreleri; delme hızında 100 m/dak, ilerlemede 225 mm/dak ve sürtünme açısında 30oelde edilmiştir.Değişken işlem parametrelerinin çoklu performans üzerindeki önemi sırası ise B3> A1> C3 şeklinde olup 100 m/dak delmehızı, 30osürtünme açısı ve 225 mm/dak ilerleme olarak elde edilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Metalürji Mühendisliği