SIÇANLARDA KARBONTETRAKLORÜR İLE OLUŞTURULACAK KARACİĞER HASARINA KARŞI UYGULANAN OZON TEDAVİSİNİN ETKİLERİ - KARAKAŞ, MERVE KAVAKLI (Fırat Üniveristesi, 2021)
Tıbbi ozon (O3) tedavisi, antioksidan, antienflamatuar ve antimikrobiyal etkileri nedeniyle tedavi amaçlı geniş bir spektrumda kullanılmaktadır. Çalışmalar O3 tedavisinin apoptozis ve oksidatif stresi azaltarak dokularda hasara karşı koruyucu bir etki sergilediğini göstermiştir. Organik bir çözücü olan karbon tetraklorürün (CCl4) yapılan çalışmalarda akut veya gecikmiş tipte karaciğer toksikasyonlarına yol açtığı bildirilmiştir. Bu çalışmada CCl4'ün oluşturduğu karaciğer hasarına O3 tedavisinin etkisini araştırmayı amaçladık. Çalışmada 8-10 haftalık 40 adet Sprague Dawley cinsi erkek sıçan kullanıldı. Sıçanların karaciğer dokularında histolojik olarak H&E, PAS, Masson, Trikom ve TUNEL boyama yöntemleri kullanıldı. CCl4 maruziyeti TUNEL apoptotik indekste artışa ve histopatolojik görüntüleme yöntemlerinde hepatosit hasarı oluşturdu. Antioksidan amaçlı verilen O3 tedavisi kontrol grubuna göre anlamlı değişiklikler oluşturmadı fakat CCl4 maruziyeti olan gruptaki sıçanların karaciğerinde beklenenin aksine oksidan etkiye yöneldi. Sonuç olarak; O3'nun CCl4 toksikasyonuna karşı antioksidan kullanımıyla ilgili hem doz konsantrasyon farklılığı hem de sayı başta olmak üzere daha fazla çalışmaya gerek duyulmaktadır. Anahtar Kelimeler: CCl4, Ozon, Karaciğer, TUNEL

Medical ozone (O3) therapy is used in a wide spectrum for therapeutic purposes due to its antioxidant, anti-inflammatory and antimicrobial effects. Studies have shown that O3 treatment has a protective effect against tissue damage by reducing apoptosis and oxidative stress. It has been reported that carbon tetrachloride (CCl4), an organic solvent, causes acute or delayed liver toxicity in studies. In this study, we aimed to investigate the effect of O3 treatment on the liver damage caused by CCl4. Forty male Sprague Dawley rats, 8-10 weeks old, were used in the study. Histologically, H&E, PAS, Masson, Trichoma and TUNEL staining methods were used in liver tissues of rats. CCl4 exposure caused an increase in TUNEL apoptotic index and hepatocyte damage in histopathological imaging methods. O3 treatment given for antioxidant purposes did not cause significant changes compared to the control group, but in the liver of the rats in the CCl4 exposure group, contrary to expectations, it tended to have an oxidant effect. As a result; More studies are needed on the use of antioxidants against CCl4 toxicity of O3, both in dose concentration differences and in numbers. Keywords: CCl4, Ozone, Liver, TUNEL
Effects of ozone therapy against liver damage by carbontetrachloride in rats
Keywords: Histoloji ve Embriyoloji