YENİLİK METOTLARI VE YENİ BİR YAKLAŞIM-7R - ÖZDEMİR, FATOŞ (Fırat Üniveristesi, 2018)
Yenilik; kültürden bilgiye, bilgiden bilime, bilimden teknolojiye, teknoloji ile kalkınmaya giden bir süreçtir. Yenilik, işletme içi uygulamalarda ve işletmenin dış ilişkilerinde yeni veya önemli derecede iyileştirilmiş bir ürün ve hizmet elde edilmesidir. Yeniliği gerçekleştirecek olan kaynaklar ve bu kaynakların çıktıları, ürün ve süreç yenilikleri ile işletmelerin ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artıran en önemli unsurlardır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde yenilik ekonomisi ile kalkınma çok düşüktür. Bunun temel sebebi yenilik metotların bilinmemesi veya kolayca sonuçlar elde edilecek yenilik yaklaşımlarının olmamasıdır. Bu çalışmanın amacı, yeniliklerin yaygınlaşması ve yenilik ekonomisi ile kalkınmanın hızlanmasına katkı sağlayacak şekilde yeni bir yenilik yaklaşımının ortaya konulmasıdır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada literatür ve gözlemler ile çok sayıda yenilik örnekleri ele alınmış ve sınıflandırılması yapılmıştır. Döngüsel ekonomi (kaynaklar-üretim-bölüşüm-dağıtım-tüketim-geri dönüşüm ve tekrar kaynak) esas alınarak yapılan sınıflandırma sonucunda 7R Yenilik Yaklaşımı ortaya konulmuştur. Söz konusu yaklaşımın kolay şekilde yenilikler ortaya konulmasında faydalı olacağı öngörülmektedir. Zira 7R yaklaşımı yenilikçiliğin tarihi sürecini, doğal kaynakları ve döngüsel ekonomiyi esas almakta ve zincirin her halkasındaki yeniliklerin düşünülmesinde kolaylık sağlamaktadır.

Innovation is a process from culture to knowledge, from knowledge to science, from science to technology, and to development with technology. Innovation is the achievement of new or significantly improved products and services in internal applications and in external relationships of an enterprise. The sources that will realize innovation and the outputs of these resources, product and process innovations are the most important factors that increase the national and international competitiveness of the enterprises. Especially in the developing countries, development with the innovation economy is very low. The main reason for that is lack of innovation methods or no innovation approach that can easily yield results. The aim of this study is to identify a new innovation approach that will contribute to the expansion of innovations and to acceleration of the development with innovation economy. For this, numerous examples of innovation have been examined and classified with literature reviews and observations. The 7R Innovation Approach has been revealed as a result of the classification based on the economic cycle. It is envisaged that this approach will be useful for executing innovations with different perspectives and more easily. Because, the 7R approach is based on the historical processes of innovation, natural resources and economic cycle, and facilitates considering of innovations in every rings of the chain.
Innovation methods and new approach-7r
Keywords: İşletme