Sığırlarda Ahır Zemin Tiplerinin Ayak Hastalıkları ve Tırnak Deformasyonları Üzerine Etkilerinin Araştırılması - Han, Mehmet Cengiz; Sağlıyan, Aydın; Polat, Eren (My University, 2017)
Bu saha çalışmasında farklı tipteki ahır zeminlerinin sığır ayak hastalıkları ve tırnak deformasyonları üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı. Araştırma Muş ve yöresinde rastgele seçilen 81 ahırda yürütüldü. Bu ahırlarda barındırılan farklı yaş, ırk, ağırlık ve cinsiyetteki toplam 1292 sığır materyal olarak kullanıldı. Bu ahırların zemin yapılarının tiplerine göre hayvanlarda görülen ayak hastalıkları ve tırnak deformasyonları oranları saptandı. Yapılan araştırmada elde edilen veriler ahır zemin tiplerinin sığır ayak hastalıkları ve tırnak deformiteleri üzerine önemli etkilerinin olduğu görülmüştür. İncelenen bu 81 ahırda beton zeminli barınaklarda %32.97, taş zeminli barınaklarda %8.51, tahta zeminli barınaklarda %5.57, kauçuk zeminli barınaklarda %6.66, toprak zeminli barınaklarda ise %46.28 olarak ayak hastalıkları ve tırnak deformiteleri tespit edilmiştir. SPSS for Windows 21.0 (IBM) Descriptive Stastistics Analysis Crosstabs metoduyla Chi-Square testi kullanılarak, barınak zemin tiplerinin (beton, taş, tahta, kauçuk, toprak) yetiştirilen sığırların ayak hastalıkları ve tırnak deformasyonları üzerine olan etkilerinin araştırılması yönünden analizi yapıldı. Ulaşılan sonuçların ışığı altında P<0.05 ve P<0.01 aralıkları çalışma verileri açısından anlamlı olarak kabul edildi
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Veterinerlik