KUR'AN-I KERİM'DE HAKK KAVRAMI - ŞEKER, SUNA (Fırat Üniveristesi, 2009)
Kur'an'da ?HAK? Kavramı isimli tezimizde ?HAK? kelime kökünün anlamları üzerinde durulmuştur. Üç büyük din, birbirlerini din akrabalığının yanında, dil akrabalığıyla da tamamlamaktadır. Kavram, eski zamanlardan günümüze kadar çeşitli kullanım alanına sahip olmuştur.Her şeyin üzerine bina edildiği ?HAK? kökü Kur'an'ın temel kavramlarından bir tanesidir. Bu nedenle yapmaya çalıştığımız, kavramı analız etmek ve bu kavramın arkasındaki anlam örgüsünü daha iyi görebilme imkanı sağlamaktır.?Allah'ın ismi, sabit, kesin, vacip, pay, adalet, mal, diriliş, delil, doğru bilgi, Kur'an, İslam manalarını içeren ?hak? kelimesini detaylıca inceleyerek insanlara Kur'an penceresinden doğru bir bakış açısı sağlamak ve kelimenin bütün anlam caddelerini ortaya koymak amacını taşımaktayız.Kur'an-ı Kerim'in, bahsettiği insan haklarına değinerek, günümüz insanının içine düştüğü hendikabdan çıkmasına yardım etmek diğer bir gayemizdir..

It was deliberated meanings of ?JUSTICE? word theme in our thesis entitled ?Justice Concept in The Quran. Three celestial religions complete each other in terms of religion relationship as well as language relationship. This concept has different usage meanings to date from old times.?JUSTICE? theme which based on everything is one of main concepts of Quran. Therefore, what we studied is to construe this concept, to allow seeing the meaning knitted in the back of this justice.We have been aimed to obtain a true view point to people from of standpoint Quran and to introduce all of explanation means of this word by investigating the Justice word that has meanings as name of Allah, constant, definitive, incumbent, apportionment, equity, wealth, revival, true knowledge, Quran, Islam.Our aim is to help to rescue from handicap that present community suffered from it by referring Human rights that discussed in the Quran.
Justice concept in the Quran
Keywords: Din