Capoeta umbla (HECKEL, 1843)’nın Hazar Gölü (Dicle Nehri) ve Keban Baraj Gölü (Fırat Nehri) populasyonlarının büyüme özelliklerinin karşılaştırılması - Çoban, Mehmet Zülfü; Şen, Dursun (My University, 2011)
Bu çalışma, Aralık 2006-Kasım 2007 tarihleri arasında Hazar Gölü (Dicle Nehri) ve Keban Ba-raj Gölü (Fırat Nehri)’nden yakalanan Capoeta umbla üzerinde gerçekleştirilmiştir. Her iki bölgeden elde edilen bireylerin II-VII yaş grupları arasında dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Çalışma süresince, Hazar Gölü’nden incelenen 228 adet bireyin 132 adedini (%57.89) erkek, 96 adedini (%42.11) dişi bireylerin, Keban Baraj Gölü’nden incelenen 232 adet bireyin 123 adedini (%53.03) erkek, 109 adedini (%46.97) dişi bireylerin oluşturduğu tespit edilmiştir. Total boy ve ağırlık değerlerinin sırasıyla Hazar Gölü’nde 17.00-38.30 cm, 45.00-527.10 g ara-sında, Keban Baraj Gölü’nde ise 23.80-38.90 cm ve 116.00-615.40 g arasında değiştiği belir-lenmiştir. Keban Baraj Gölü C. umbla populasyonunun hem boy hem de ağırlık değerlerinin Hazar Gölü populasyonuna göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Total boy-balık ağırlığı ara-sındaki ilişkiyi açıklayan denklem populasyon geneli için Hazar Gölü’nde W=0.0241TL2.7038, Keban Baraj Gölü’nde W=0.0267TL2.7272 olarak bulunmuştur. Kondisyon faktörü değerlerinin her iki populasyonda da nisan ayından itibaren düşüşe geçtiği ve üremenin gerçekleştiği mayıs-haziran aylarında en düşük seviyelerde olduğu ve yaş ilerledikçe de kondisyon faktörü değerle-rinin düşüş gösterdiği tespit edilmiştir. Her iki bölgenin aynı eşey gruplarının total boy, ağırlık ve kondisyon faktörü değerleri arasında yapılan “t testi” sonuçlarına göre bölgeler arası farkın önemli (p<0.05) olduğu bulunmuştur.
Keywords: Uzunluk; Keban Baraj Gölü; vücut ölçümleri; büyüme oranı; populasyon gelişimi; matematiksel modeller; barajlar; Cyprinidae; balık; Hazar Gölü; yaş grupları; göller; vücut ağırlığı; Capoeta capoeta umbla