ÇEVRESEL İZOTOPLAR KULLANILARAK HAZAR GÖLÜ HAVZASI'NIN HİDROLOJİK KARAKTERİSTİKLERİ VE YER ALTI SUYU BESLENİMİ - PARLAKYILDIZ, NURETTİN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışma kapsamında, Hazar Gölü yüzey ve göl yüzeyinden 0.5 m derinlikte olmak üzere 6 lokasyonda toplam 12 su örneği ile kuyu, kaynak ve akarsulardan toplam 60 lokasyonda fiziksel - kimyasal analizler için, 51 lokasyonda ağır metal analizleri ile O18, H2 analizleri için ve 23 lokasyonda 3H3 analizleri için su örnekleri alınmıştır. Kaynaklardan alınan su örneklerinde Oksijen 18 değeri ‰-9 ile ‰-10.02, Döteryum değeri ‰ -52.71 ile ‰ -61.06 arasında, kuyulardan alınan sularda Oksijen ‰18 değeri -‰ 6.32 ile ‰-10.41, Döteryum değeri ‰-43.52 ile ‰-65.44 arasında, akarsulardan alınan su örneklerinde Oksijen 18 değeri ‰-8.88 ile ‰8.9, Döteryum değeri ‰-53.95 ile ‰-54.4 arasında, Hazar Gölü yüzey suyundan alınan örneklerinde Oksijen 18 değeri ‰-0.41 ile ‰-1.57, Döteryum değeri ‰-9.27 ile ‰-15 arasında, Hazar Göl yüzeyinden 0.5 m derinlikte alınan su örneklerinde Oksijen 18 değeri ‰-0.28 ile ‰-0.89, Döteryum değeri ‰-8.55 ile ‰-15.31 arasında saptanmıştır. Böylece, havzadan alınan tüm su örneklerinin meteorik kökenli olduğu saptanmıştır. Çalışma alanından alınan tüm su örneklerine ait çizilen buharlaşma doğrusunun denklemi ?D = 5.4195 ?18O - 7.7183.olarak hesaplanmıştır. Hazar Gölü Havzası'nın karasal yağış rejimi etkisinde olduğu belirlenmiştir.

In this study, Hazar Lake is used for physical - chemical analyzes in 60 locations from wells, welds and rivers with 12 water samples in 6 locations, 0.5 m depth from the surface and lake surface, 51 locally heavy metal analyzes, 18O, 2H analyzes and 23 loci Water samples were taken for 3H analysis. In the water samples taken from the waters, oxygen was found between ‰-18 ‰-9- ‰10.02, Deuterium value between ‰ -52.71 and ‰ -61.06, oxygen in the water from the wells was found to be -18.41 and -6.32 ‰ -10.41 and deuterium values between -43.52 ‰ and -‰65.44, in the water samples taken from the rivers, the values of oxygen 18 between ‰ -8.88 and ‰8.9, between deuterium value ‰ -53.95 and ‰ -54.4, in the samples taken from surface water of Caspian Lake, oxygen 18 value -0.41 ‰ with -1.57 ‰, with deuterium value ‰ -9.27 ‰- 15, in the water samples taken at a depth of 0.5 m from the surface of the Caspian Lake, the oxygen values were ‰ -0.28 to ‰ -0.89, and deuterium values ‰ -8.55 to ‰ -15.31. The equation of evaporation line drawn for all water samples taken from the study area is calculated as ?D = 5.4195 ?18O - 7.7183. It has been determined that the Caspian Lake Basin is under the terrestrial precipitation
Determination of groundwater recharge and hydrological characteristics by using environmental isotope techniques in the Hazar Lake basin
Keywords: İnşaat Mühendisliği