Examination of Prospective Teachers' Solutions for Possible Cyberbullying Scenarios - Torun, Fulya; Şanal, Seda Özer; Güler, Tülay Dargut (Bolu Abant Izzet Baysal University, 2025)
Cyberbullying, which can be handled on a global scale, is a deliberate behavior that can negatively affect an individual's entire life. In order to prevent cyberbullying in every field, it is necessary to be aware and have a common understanding on this issue. In order to prevent cyberbullying in schools and minimize its effects, teachers' knowledge and awareness on this issue is important. In this study, it was aimed to examine the solution suggestions of prospective teachers regarding possible cyberbullying scenarios that they may encounter in their professional life. The participants of this research, which is a case study, consisted of 37 prospective teachers in their final year. Data were collected through semi-structured interview questions. The data obtained from the prospective teachers' opinions were analyzed by thematic analysis method. It was determined that the solution suggestions were under the themes of “bully”, “victim” and “school and classroom” and the issue was discussed within the scope of the literature.

Okullarda siber zorbalığın önlenmesi ve etkilerinin en aza indirilmesi için öğretmenlerin bu konudaki bilgi ve farkındalıkları önemlidir. Bu doğrultuda öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının mevcut farkındalık düzeylerinin belirlenerek, kendilerinin ve öğrencilerinin karşılaşabilecekleri olası tehlikelere yönelik tedbir alma yeterliklerinin geliştirilmesi adına desteklenmeleri gerekmektedir. Bu yönde gerçekleştirilen araştırmaların sunacağı katkılar dikkate değerdir. Mevcut araştırmada öğretmen adaylarının meslek hayatında karşılaşmaları olası siber zorbalık senaryolarına dair çözüm önerilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Durum çalışması niteliğindeki bu araştırmanın katılımcıları son sınıfta öğrenim görmekte olan 37 öğretmen adayından oluşmaktadır. Araştırma kapsamında örnek siber zorbalık senaryoları geliştirilmiş ve uzman görüşleri ile desteklenmiştir. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme soruları ile veri toplanmıştır. Öğretmen adaylarının görüşlerinden elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Çözüm önerilerinin “zorba”, “mağdur” ve “okul ve sınıf” temaları ve ”teşhis ve müdahale”, ”bilgilendirme ve farkındalık” ile ”takip ve gözlem” alt temaları kapsamında toplandığı görülmektedir. Bu doğrultuda genel farkındalıklarının temel düzeyde yeterli olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar alanyazın kapsamında tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.
Öğretmen Adaylarının Olası Siber Zorbalık Senaryolarına Dair Çözüm Önerilerinin İncelenmesi
Keywords: Instructional Technologies; Öğretim Teknolojileri