TÜRKİYE'DEKİ AMATÖR SPOR KLÜPLERİ FEDERASYONU YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN YÖNETİME KATILMADAKİ AMAÇ VE BEKLENTİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - ZİREK, OĞUZHAN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Bu araştırmada, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) ve onun üst kuruluşu olan Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu (TASKK), spor alanında hizmet vermekte olan sivil toplum örgütleri (STÖ) olduğundan, sivil toplum ve sivil toplum örgütü hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca, yönetim, yönetim bilimi, yönetime katılma, demokratik yönetim ve katılım sorunu ile ilgili literatür bilgiler ışığında, kamu ve özel spor kuruluştan hakkında da genel bilgiler verilmiştir. Spor Yönetimi alanındaki gelişimi sağlamak, değişim ve gelişime katkıda bulunmak ye spor alanında, "yönetime katılma" amacında olduğu söylenebilecek olan gönüllü spor birlikleri ve bu birlikler içerisinde de ASKF, önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyelerinin, Yönetime Katılmadaki amaçlan, beklentileri ve bu beklentilerini gerçekleştirebilme düzeyleri araştınlmıştır. Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyelerinin görüşlerini ortaya koymak amacıyla, Survey-Tarama modeli kullanılmıştır. Tarama modeli ile yürütülen bu araştırmada, veriler, anket yöntemi ile elde edilmiş ve toplam 459 anket değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmanın evreni, Türkiye'nin 74 ilindeki Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeleridir. Araştırmanın örneklemi ise, evrenin tamamıdır. îstatistiki analizler sonucunda, anketin KMO değeri 0,85; Barlett testi 9416.078 ve Crombach Alpha güvenlik katsayısı da 0,89 olarak hesaplanmıştır.ASKF Yönetim Kurulu Üye görüşlerinin, görev türlerine göre dağılımına bakıldığında; genelde, sekreterler ile başkan ve başkan yardımcılarının görüşleri arasında bir paralellik, sekreterler ile üye görüşleri arasında ise bir çelişki göze çarpmaktadır. Bu farklılık, Başkanlara daha yakın olan veya aktif katılımı daha fazla olan görevlerdeki yönetim kurulu üyelerinin, ASKF yönetimine katılmadaki beklentilerini daha fazla gerçekleştirebildiği şeklinde yorumlanabilir. Anahtar Kelimeler : TASKK, ASKF, Spor, Yönetime Katılma, Sivil Toplum Örgütü

In this study, information about civilian society and non-governmental organization (NGO) is given because Federation of Amateur Sports Clubs (ASKF) and its upper foundation called Confederation of Turkish Amateur Sports Clubs (TASKK) are non-governmental organizations (NGO) working for sports. Also, in the light of concepts - such as administration, democratic administration and problem of participation, participation to administration - general information about public and private sports organizations is given. Volunteer sports unions and among them ASKF help sports administration develop and improve and also have an important position in terms of "participation to administration" in sports. In this study, aims and expectations of Administrative Committee Members of Federation of Amateur Sports Clubs and rate of its realization are studied. In order to put forth ideas of Administrative Committee Members of Federation of Amateur Sports Clubs, Survey-Scanning model is used. Data is collected by public survey and totally 459 surveys are evaluated, survey-scanning model is used. The basis of study is Administrative Committee Members of Federation of Amateur Sports Clubs in 74 cities. After statistical analysis, KMO value of survey is calculated as 0.85; Barlett test as 9416,078 and Crombach Alpha security coefficient as 0.89. When we look at the distribution of ASKF Administrative Committee Members' ideas in terms of their kinds of duty, a parallelism between ideas of secretaries and vice-chairman, but a contradiction between ideas of secretaries andmembers strike our eyes. This difference can be interpreted as the Administrative Committee Members close to the chairman or whose active participation is higher can realize their expectations in ASKF Administration much more. Key Words: TASKK, ASKF, Sport, Participation to Administration, Non- Governmental Organization
Evaluation of the administrative committee membersof Turkey amateur sport clubs federation; in terms of their purpose and expectations in their participation to administration
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Spor