1820-1950 YILLARI ARASINDA SURiYE VE LÜBNAN'DA PROTESTAN MiSYONERLERiN KADlNLARA YÖNELiK FAALiYETLERi - Işık, Ramazan (Fırat University, 2010)
Amerikan Protestan misyonerler, XIX. Yüzyılın başlarında Osmanlı topraklarına geldiler. Osmanlı ticaret yollarını takip ederek bütün liman şehirlerini gezdiler. Gezdikleri bölgelerdeki yerel halkın etnik ve dinsel kimlikleri hakkında bilgiler topladıktan sonra, kendi faaliyetleri açısından Suriye ve Lübnan'ın en uygun yerler olduğuna karar verdiler. Protestan misyonerierin 1820'Ierde başlayan çalışmaları, I 840'larda sistematik ve büyük ölçekli bir misyon hareketine dönüştü. Protestan misyonerler eğitime ve okullaşmaya çok büyük özen gösterdiler. Kız okullarının açılmasını özellikle desteklediler. Böylece insanların doğrudan Hıristiyanlaştırılması yerine, onların kapı gerisinden Hıristiyanlaştırılmasını tercih ettiler. Biz hu çalışmamızda, Amerikan Protestan misyonerierin genelde Suriye ve Lübnan'daki misyonerlik çalışmalarıru, özelde ise kadın ve genç kızlar üzerindeki faaliyetlerihi incelemeye çalıştık.
American Protestant Missionaries Women Orientated Activities in Syria and Lebanon in 1820-1950's
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları