DİYABETİK KETOASİDOZ'DA TİAMİN DÜZEYİ VE OLASI METABOLİK ETKİLER - AÇIKGÖZOĞLU, AYSEL (Fırat Üniveristesi, 2021)
Tiamin glukoz metabolizmasında önemli bir kofaktördür. Bu çalışma ile diyabetik ketoasidoz (DKA) ile başvuran çocuklarda tiamin düzeyini ve olası tiamin eksikliğinin diyabetik ketoasidoz kliniği üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya Aralık 2018 – Mart 2020 tarihleri arasında DKA tanısı alan 32'si kız (%65,3) 49 çocuk hasta alındı. DKA tedavi süresi, DKA tedavisi öncesi ve sonrası serum laktat, piruvat ve tiamin düzeyi ve başvuruda Glasgow koma skoru (GKS), kan gazı, ortalama eritrosit hacmi (MCV), Hemoglobin A1c düzeyleri değerlendirildi. Hastaların yaş ortalaması 11,1±5,5 (min=23ay-maks=17yıl) yıldı. Hastaların 30'u (%61,2) yeni tanı tip1 diyabetli iken 19'u (%38,8) eski tanılı idi. Hastaların diyabetli olma süre ortalaması 4,5±2,7 yıldı. Hastaların DKA derecesi değerlendirildiğinde 6'sı (%12,2) hafif, 13'ü (%26,5) orta ve 30'u (%61,2) ise ağırdı. Hastaların DKA tedavisi öncesi tiamin düzeyi normal saptanırken tedavi sonrası anlamlı olarak düşük olduğu saptandı. (p<0,001). Tedavi öncesi tiamin düzeyi ile hem tedavi öncesi hem de tedavi sonrası piruvat/laktat oranı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu gözlendi. (p değerleri sırasıyla 0,014 ve 0,001). Tedavi sonrası tiamin ile tedavi sonrası piruvat/laktat oranı arasında negatif yönde anlamlı bir korelasyon görüldü. Sonuç olarak başvuruda tiamin düzeyleri normal olsada DKA tedavisi ile tiamin düzeylerinin anlamlı şekilde azaldığı görülmüştür. Böylelikle tiaminin DKA tedavi sürecinde tüketildiği ortaya konmuştur. Tiamin düzeylerindeki bu azalmanın DKA şiddeti ile bir ilişkisi tesbit edilemesede beyin ödemi ve ensefalopati seyrine olsası etkileri için daha fazla çalışmalar yapılmalıdır. Bu çalışma ile tiaiminin piruvat/laktat oranına etkisi bir kez daha ortaya konulmuştur. Anahtar kelimeler: Diyabetik Ketoasidoz, Tiamin, Çocuk

Thiamine is an important cofactor in glucose metabolism. The aim of this study is to explain the level of thiamine in children presenting with diabetic ketoacidosis (DKA), the effect of possible thiamine deficiency on the duration of diabetic ketoacidosis, the patient's clinic, and the metabolic effects that occur during diabetic ketoacidosis. 49 children, 32 of whom were girls (65.3%), who were diagnosed with DKA between December 2018 and March 2020, were included in the study. Serum lactate, pyruvate and thiamine levels were measured when DKA treatment was initiated and treatment was discontinued and subcutaneous insulin therapy was started. GCS (glascow coma scale), blood gas, MCV, HbA1c levels were evaluated at admission. The mean age of the patients was 11.1 ± 5.5 (min = 23 months-max = 17 years) years. While 30 (%61.2) of the patients were newly diagnosed with type 1 diabetes, 19 (%38.8) were previously diagnosed. The mean duration of the patients with diabetes was 4.5 ± 2.7 years. When the DKA degree of the patients was evaluated, 6 (%12.2) were mild, 13 (%26.5) were moderate and 30 (%61.2) were severe. While the thiamine level of the patients was normal before DKA treatment, it was found to be significantly lower after the treatment (p <0.001). It was observed that there was a significant negative correlation between pre-treatment thiamine level and pyruvate / lactate ratio before and after treatment (p values 0.014 and 0.001, respectively). There was a significant negative correlation between post-treatment thiamine and post-treatment pyruvate / lactate ratio. As a result, no relationship was found between the duration of DKA and serum thiamine level in children with DKA with normal thiamine level at admission. In addition, the effect of thiaime on the pyruvate / lactate ratio was once again demonstrated. Keywords: Diabetic Ketoacidosis, Thiamine, Child
Thiamine level and possible metabolic effects in diabetic ketoasidosis
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları