SPOR EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN SPORUN YAŞAM BECERİLERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - YILDIRIM, MUHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2025)
SPOR EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN SPORUN YAŞAM BECERİLERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Bu araştırmanın amacı, spor eğitimi alan öğrencilerin sporun yaşam becerilerine etkisine yönelik algılarını incelemek ve bu algıların demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemi çerçevesinde betimsel tarama modeliyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 155'i kadın, 308'i erkek olmak üzere toplam 463 üniversite öğrencisi katılmıştır. Katılımcılar, Spor Bilimleri Fakültesi ve Eğitim Fakültesi bünyesindeki çeşitli bölümlerde öğrenim görmektedir. Veriler, "Sporun Yaşam Becerilerine Etkisi Ölçeği" kullanılarak toplanmış ve analizlerde SPSS 26.0 programı ile t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak belirlenmiştir. Araştırma bulgularına göre, öğrencilerin sporun yaşam becerilerine yönelik algıları genel olarak yüksek düzeydedir. Cinsiyet değişkenine göre yalnızca zaman yönetimi becerilerinde anlamlı fark saptanmıştır. Öğrenim görülen bölümlere göre iletişim, takım çalışması, sosyal beceriler ve amaç belirleme alt boyutlarında anlamlı farklar bulunmuştur. Spor branşı değişkeninde yalnızca sosyal becerilerde anlamlı farklılık ortaya çıkmıştır. Haftalık antrenman süresine göre takım çalışması becerisinde anlamlı fark saptanırken, lisans yılı değişkeninde ise sadece duygusal becerilerde anlamlı fark gözlenmiştir. Ölçeğin tüm alt boyutları arasında pozitif ve anlamlı korelasyonlar tespit edilmiştir. Sonuç olarak; sporun öğrencilerin yaşam becerilerinin gelişiminde önemli bir rol oynadığı belirlenmiştir. Sporun özellikle sosyal, duygusal, iletişim ve takım çalışması becerileri üzerinde olumlu etkiler yarattığı görülmektedir. Spor eğitimi alıp spor yapmayan bireylere aktif olarak spor yapmaları önerilir. Anahtar Kelimeler: Spor, Eğitim, Yaşam Becerisi
Investigation of the effect of sports on the life skills of students taking sports education
Keywords: Spor