ZORA NEALE HURSTON'S WOMEN - KURŞUN, FERDA (Fırat Üniveristesi, 2007)
"Zora Neale Hurston'nın Kadınlar" adlı çalışmada, 20.yüzyılın başlarında özellikle Afrikalı-Amerikalı kadınıngeldiği noktanın Hurston'nın bakış açısıyla yapıtlarına nasılyansıdığına açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Seçilenromanlarda ve öykülerde kadınların yaşamı nasılalgıladıklarına, çektikleri eziyetlere ve baskılara belli birsüre nasıl boyun eğdiklerine, kendilerini bulma süreçlerine vebu dönemde yaptıkları hatalara ve tutundukları şeylereeleştirel bir bakış açısıyla yaklaşılmıştır.Küçüklüğü, Afrikalı-Amerikalı kesimin çoğunluğunuoluşturduğu bir kasabada geçmiş olan Hurston, yapıtlarında ırkayrımından çok kadın-erkek sorununa değinmiştir. Their EyessiyahWere Watching God (Tanrı'ya Bakıyorlardı)(1937)'daataerkil toplumda siyah bir kadın olan Janie Crawford'ın kendikimliğini arayıp bulma macerasına tanık oluruz.?Sweat?(1926)deDelia Jones evini geçindirmek için beyazların çamaşırlarınıyıkar, emek verir ve bunun yanında da kocası Sykes'dangörmediği eziyet kalmaz. Jonah's Gourd Vine (Bir Rahip Birde Hurston sözü edilen iki eserinden farklıErkek)(1934)'olarak okuyucunun karşısına bilge bir kadın karakter çıkarır.Romanın kadın karakteri Lucy'nin Janie gibi evrim geçirmesinegerek yoktur. O zaten geldiği noktadan ve kendinden son derecehoşnuttur. Fakat Lucy'de sevdiği erkek uğruna kendini fedaeder ve olup bitenlere boyun eğer. ?The Gilded Six-Bits?(1933)'deki Missie May ise kocasına olan aşkı ve onunpara karşısındaki ezikliğini yenmesi uğruna zengin diyezannettiği bir adamla birlikte olur. Adamın zenginliğininyalan olduğunu anlamasıyla yaşadığı farkındalık hiç de hafifealınacak gibi değildir. Bu kahramanların tersine Seraph On The(1948)'de Hurston hiçbir zaman aşkı ve mutluluğuSuwaneebulamayacağına kendini inandırmış Arvay Henson adlı beyaz birkadın karakter sunar okuyucusuna. Evde kalmış kız olmakompleksini evlendikten sonra da üzerinden atamayan ve eşiyleiletişim sorunu yaşayan Arvay'in kendini bulma ve anlamayolculuğunda ulaştığı nokta okuyucuya derin bir nefes aldırır.Söz konusu yapıtlar ele alınırken ortak yönlerine göresınıflandırılmıştır. Birinci bölümde zenci kadını ?dünyanınkatırı? olarak adlandıran Janie'nin büyükannesi Nanny'den yolaçıkarak zenci kadının geldiği noktaya, ikinci bölümde zencierkeğin ve toplumun kadına uyguladığı sözlü ve fizikselşiddete, üçüncü bölümde ise kadınların uyanışlarına ve artıkkarşı koymaya başlamalarına ve bunu yaparken de Tanrı'ya olaninanışlarının ve eğitime olan düşkünlüklerinin onları nasılgüçlü kıldığına yer verilmiştir.

In the study called ` Zora Neale Hurston?s Women?, it istried to make clear where the Afro-American woman reachedeconomically and socially at the beginning of 20th century.Itis examined how this reflected in her works by her ownperspective. In the selected novels and short stories, women?sperception of life, their sufferings, how they endure theoppression for some time, the process of their findingthemselves and the mistakes they make and the things theygrasp in this period are investigated with a criticalviewpoint.In her works, Hurston, whose childhood passed in a townwhere African-American people were the majority, mentions moreabout male-female issue rather than the subject of racialdiscrimination. In (1937) weTheir Eyes Were Watching Godwitness the adventure of a black woman called Janie Crawfordwho is looking for her own identity in a man-dominated blacksociety. In ?Sweat? (1926), Delia Jones washes the whites?clothes and works hard in order to maintain her homeeconomically, besides, there remains no tyranny which she doesnot suffer from her husband. Being different from the twoworks mentioned above, in Jonah?s Gourd Vine (1934) Hurstonintroduces a wise woman character to her readers. Lucy, theheroine of the novel, does not have to undergo a processthrough which Jane has done. She is already pleased with thepoint she has reached and with herself. She also sacrificesherself for the sake of her man she loves and she accepts allthe negative happenings in her marriage as well. Missie Mayin ?The Gilded Six Bits? (1933), for the sake of her love toher husband, becomes together with a man whom she thinks asrich so that she can help her husband to overcome his weaknesstowards money. The awareness she experiences by realizing thatthe man is not rich cannot be thought as simple. Contrary tothese characters, in (1948),HurstonSeraph On The Suwaneepresents her readers a white woman called Arvay Henson whoconvinces herself to the fact that she will never find outlove and happiness in life. Arvay, who could not get rid ofher complex of being a spinster even after she has married andwho has a communication problem with her husband, in herjourney to a self-actualized life, comes to a point that thereaders can take a deep breath. The works handled in thisstudy are classified according to their common points. In thefirst chapter, we witness the black woman?s newly-gainedposition through Nanny, Janie?s grandmother, who defines blackwoman as `the mule of the world?. In the second chapter,verbal and physical violence that the black men and thesociety implement on the women are told. In the third chapter,the awakening of the women, their adopting assertive attitutestowards their men and society are scrutinized. In addition,while becoming whole as a woman and as a person their beliefin God and tendency to education make them strong.
Zora Neale Hurston'ın kadınları
Keywords: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı; Batı Dilleri ve Edebiyatı