HiCRi lll. ASlR iTiBARiYLE BAGDAT'TA HADiS. FAALiYETLERiNE GENEL BiR BAKlŞ - Erkaya, Musa (Fırat University, 2008)
Bağdat, Abbasi halifesi EbU Ca'fer el-Mansur (ö.l581775) tarafından 1451762 yılında kurulmuş ve Medinetu's-selam ismi verilmiştir. Akabinde buraya pek çok alim yerleşmiştir. Abbas! halifelerinin gayret ve destekleri sonucunda da kısa sürede bir ilim, kültUr ve medeniyet şehri haline gelmişrir. Şehirde ikinci ve üçüncü asır boyunca hadis, tefsir, fıkıh ve kelam alanlarında önemli çalışmalar yapılmıştır. Üçüncü hicri asırda, hadiste otorite olan pek çok alim çok değerli eserler kaleme almışlardır. Ahmed b. Hanbel (164-241/780-855), oğl].l Abdullah (213-290/828-903), İbn Sa'd (168- 2301784-844) ve Yahya b. Main ((158-2331774-847) bu alimlerden sadece birkaçıdır. Bu çalışmada Bağdat'ta yetişen eser sahibi bazı önemli hadisçilerin biyografılerini ortaya koyup, eserlerine işaret etmiş bulunmaktayız.
An Overview of Hadith Studies In Baghdat During The 3rd Century A.H
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları