Trabeküler aspirasyonun katarakt ameliyatı sonrası göz içi basıncına etkisi - Kükner, A. Şahap; Çelebi, Serdal; Demir, Tamer; Alagöz, Gürsoy; Yılmaz, Turgut (My University, 2000)
AMAÇ: Katarakt ameliyatı sonunda yapılan trabeküler aspirasyonun ameliyat sonrası ilk 48 saat içinde göz içi basıncına (GİB) etkisini araştımak. YÖNTEM: PEKKE ameliyatı yapılan 30 gözün 15' inde ameliyat sonunda alt 180°'lik trabeküler bölgeye aspirasyon yapıldı. Diğer 15 göz kontrol grubu olarak alındı. Ameliyatdan sonra 6,12, 18 ve 48 saatlerde GİB'ları ölçülerek her iki grup sonuçları Student t testi ile karşılaştırıldı. BULGULAR: Her iki grup arasında farklı zaman dilimlerinin hiçbirinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark çıkmadı. SONUÇ: Katarakt ameliyatı sonunda yapılan trabeküler aspirasyonun ameliyat sonrası erken devrede GİB'na etkisi bulunmamıştır. Böyle bir sonuçla karşılaşmamızın sebebi, muhtemelen ameliyatın serumla ön kamara oluşturucu kullanılarak yapılması ve viskoelastik madde kullanılmamasıdır.
Keywords: Ön kamara; Ameliyat sonrası bakım; Trabekülektomi; Eksfoliasyon sendromu; Oftalmolojik cerrahi işlemler; Göz içi basınç; Katarakt; Katarakt çıkartılması; Drenaj; Tedavi sonucu; Trabeküler ağ; Emme