Elazığ İli Tıbbi Atık Yönetim Sisteminin Değerlendirilmesi ve Mali Sürdürülebilirlik - Koçer, Nilüfer Nacar; Gözegir, Meltem (My University, 2018)
Nüfus artışı ve sanayileşme ile birlikte hasta sayısı, hastane sayısı ve ilaç kullanımı artmakta buna paralel olarakda tıbbi atıkların miktarı hızlı bir şekilde artarak çevre sorunu haline gelmektedir. Tıbbî atıklar, evsel atıklardanayrı toplanması ve uygun şekilde giderilmesi gereken özel atıklardır. Ülkemizde tıbbî atıklar, 25.01.2017 tarih ve29959 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan “Tıbbî Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”hükümleri çerçevesinde yönetilmektedir.Yapılan bu çalışmada; Elazığ İli’nde toplanan ve sterilize edilen tıbbi atıkların zamansal değişimleri incelenerek,kişi başına üretilen tıbbî atık miktarları hesaplanmış ve uygulanan yönetim sisteminin değerlendirmesi yapılmıştır.Buna göre; 2016 yılı için Elazığ İli’nde oluşan tıbbî atık miktarı 0,68 kg/gün/yatak ve 0,74 kg/gün/yatak tespitedilmiştir.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri