Assessment of zooplankton by the index analysis in Kaldırım and Halikan Ponds, Malatya/Turkey - Bulut, Hilal; Saler, Serap (My University, 2016)
Kaldırım ve Halikan Göletleri'nin zooplanktonu Mart 2012-Şubat 2013 tarihleri arasında incelenmiştir. Kaldırım Göleti'nde 40 Rotifera, 8 Cladocera, 4 Copepoda olmak üzere toplam 52 tür, Halikan Göleti'nde 36 Rotifera 7 Cladocera, 2 Copepoda olmak üzere toplam 45 tür teşhis edilmiştir. Zooplankton grupları içerisinde en baskın grubu Rotifera'nın oluşturduğu gözlemlenmiştir. Çalışma boyunca her ay su sıcaklığı, pH, çözünmüş oksijen gibi bazı fiziksel ve kimyasal parametreler ölçülmüştür. Tespit edilen türler arasında benzerlik olup olmadığını anlamak için Shannon-Weiner ve Margalef çeşitlilik, indeksleri kullanıldı. Kaldırım Göleti'nin Shannon Wiener indeks'i en yüksek 1. istasyon'da haziran ayında (H´=2,01) ve en düşük değeri ise 2. istasyon'da eylül ayında bulunmuştur (H´=0,44). Halikan Göleti'nin Shannon Wiener indeks'i en yüksek 1. istasyon'da nisan ayında (H´=1,54) ve en düşük değeri ise 2. istasyon'da temmuz ve ağustos aylarında bulunmuştur (H´=0,50). Kaldırım Göleti'nin Margalef indeks'i en yüksek 2. istasyon'da haziran ayında (D=4,45) ve en düşük değeri ise 2. istasyon'da eylül ayında bulunmuştur (D=0,32) Halikan Göleti'nin Margalef indeks'i en yüksek 1. istasyon'da mayıs ayında (D=2,89) ve en düşük değeri ise 1. ve 2. istasyon'da şubat ayında bulunmuştur (D=0,58). Bazı rotifera türlerinin taramalı elektron mikroskobu çekimleri yapılmıştır.
Keywords: Biyoloji; Çevre Bilimleri; Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi