CENGİZ AYTMATOV`UN ESERLERİNDE HALK EDEBİYATI VE FOLKLOR UNSURLARI - BAYRAKTAR, SEZA (Fırat Üniveristesi, 2002)
YÜKSEK LİSANS TEZİ CENGİZ AYTMATOV'UN ESERLERİNDE HALK EDEBİYATI VE FOLKLOR UNSURLARI Seza BAYRAKTAR FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANA BİLİM DALI 2002, sayfa: 240 Cengiz Aytmotav, Orta Asya Türk kültürünü ve pelin kokulu bozkırlarını dünyaya tanıtan çok önemli bir yazardır. Onun eserlerinin temel kaynağı, halk anlatmalarıdır. Mitoloji, destanlar, masallar ve halk hikâyelerinin bir çok unsurunu, hatta doğrudan bu anlatmaları eserlerinde kullanılmıştır. Biz, bu çalışmada Aytmatov'un eserlerini halk edebiyatı ve folklor açısından inceledik. Giriş bölümünde, yazar hakkında, Türkiye'de ve Türkiye dışında yapılan çalışmaları tanıttık. Birinci bölümde yazarın hayatı ve incelediğimiz eserleri hakkında bilgi verdik. İkinci bölümde eserlerdeki halk edebiyatı unsurlarını ve eserlerindeki kullanım şekillerini inceledik. Üçüncü bölüme de eserlerdeki folklor unsurlarını ve kullanımlarını aldık Aytmotov'un eserlerindeki zaman ve mekân ne olursa olsun, halk edebiyatı ve folklor unsurları, kendisini mutlaka gösterir. Eserlerini bunlardan ayrı düşünmek mümkün değildir. Çünkü yaşadığı coğrafya ve çocukluğunda aldığı halk kültürünü, sanatının temelini oluşturmuştur.

SUMMARY Master Thesis PUBLIC LITERATURE AND FOLKLORE COMPONENTS IN CENGİZ AYTMATOV'S OPUSES Seza BAYRAKTAR FIRAT UNIVERSITY THE INSTITUE OF SOCIAL SCIENCES THE DEPARTMENT OF TURKISH LANGUAGE AND LITERATURE 2002, Page: 240 Cengiz Aytmatov is very important author that introduce to world culture and wormwood smelly plains of middle Asia. Basic source of his opuses is public expressions He used mythology, epics, fables, and a lot of components of public stories and directly these expressions in his opuses. We investigated Aytmatov' s opuses with regard to public literature and folklore. In introduction section, we introduced studies which was done about author at Turkey and outside of Turkey. In first section, we talked about life and investigated opuses of author. In second section, we investigated components and using forms of public literature in his opuses. We took to third section components and using forms of folklore in opuses. Whatever time and place in Aytmatov's opuses, components of public literature and folklore surely appear. It is impossible that thinking different from these his opuses. Because geography where he has been living and, public culture that he learned while he was a child, was constituted basic of his art.
Public literature and folklore componemts in Cengiz Aytmatov`s opuses
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature