Serebral Gliomaların Derecelendirilmesinde; MR Spektroskopi ve Perfüzyon MR Görüntüleme Bulguları ile Histopatolojik Bulguların Karşılaştırılması - Gül, Yeliz; Yıldırım, Hanefi (My University, 2021)
Amaç: Serebral glial tümörlerin preoperatif derecelendirilmesinde noninvaziv bir yaklaşım olan MR spektroskopi ve perfüzyon MR görüntüleme tekniklerinin yararını araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Operasyon ya da stereotaktik biyopsi ile glial tümör tanısı alan 20 hasta (4 düşük derece, 16 yüksek derece) çalışmaya dahil edildi.Tüm hastalar girişimsel işlem öncesinde konvansiyonel MR, MR spektroskopi ve perfüzyon MR görüntüleme ile değerlendirildi. Konvansiyonel MRG’dekitle etkisi, ödem, kanama, nekroz, kistik alan ve kontrast tutulumu değerlendirildi. MR spektroskopide Cho, NAA, Cr, Cho/Cr, Cho/NAA ve LL metabolitleri değerlendirildi ve DSC MR perfüzyon tekniği ile de rCBV, rCBF ve MTT değerleri hesaplandı. Glial tümörler radyolojik olarak derecelendirildi vehistopatolojik sonuçlar ile karşılaştırıldı.Bulgular: Düşük ve yüksek evre glial tümörler arasında yapılan değerlendirmede; MR spektroskopide TmLL değerleri istatistiksel olarak anlamlı farklılıkgöstermekteydi. Perfüzyon MR incelemesinde ise rCBV ve rCBF değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı, ancak MTT değerleriarasında anlamlı farklılık saptanmadı.Sonuç: MR spektroskopi ve Perfüzyon MRG; glial tümörlerin derecelendirilmesinde faydalı fonksiyonel MRG yöntemleri olup, konvansiyonel MRG’ yegöre daha fazla bilgi sağlamaktadır. rCBV ölçümleri derecelemeyi değerlendirmede en iyi parametredir. LL ve rCBV’nin konvansiyonel MRG ile kombinasyonu glial tümörleri derecelendirmede en doğru sonucu verecektir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Nörolojik Bilimler; Onkoloji; Radyoloji; Nükleer Tıp; Tıbbi Görüntüleme