Uluslararası Alanda Coğrafya Eğitimi Araştırmaları ve Türkiye’den Örnekler: Mevcut Durum ve Gelecek Yönler - İncekara, Süleyman (My University, 2009)
Son yıllarda dünyada cografya egitim ve ögretimi ile ilgili sorunların ortaya konulması ve bu sorunlara çözüm önerileri getirilmesi temelinde cografya egitiminin ulusal ve uluslararası ölçekteki durumu, hangi konular üzerinde yogunlastıgı ve gelecek yönlerinin belirlenmesine yönelik yayınların sayısında bir artıs göze çarpmaktadır. Söz konusu yayınların sonuçlarına bakıldıgında, bu yayınların çogunlukla ögrencilerin cografi konuları algılamaları, CBS ile egitim, cografya egitim ve ögretiminde yeni teknolojilerin kullanılması, ögrencilerin cografi becerilerinin gelistirilmesi ve çevre egitimi gibi konular üzerinde yogunlastıgı görülmektedir. Türkiye’de ise cografya egitimi üzerinde yapılan çalısmaların özellikle CBS’de dahil olmak üzere yeni teknolojiler, ögrencilerin cografi becerilerinin gelistirilmesi ve cografyada çevre egitimi gibi konular açısından zayıf kaldıgı göze çarpmaktadır. Bu çalısma, uluslararası alanda yapılan cografya çalısmaları temelinde Türkiye’de yapılan cografya egitimi çalısmalarının mevcut durum ve egilimlerine isaret etmekle birlikte bu çalısmaların gelecek yönlerinin belirlenmesine yönelik öneriler sunmaktadır.
Keywords: Türkiye; coğrafi bilgi sistemleri; eğitim; coğrafya; eğitim araştırmaları; uluslararası eğilimler; coğrafya öğretimi; eğitim planlaması; akademik yayınlar