ÇINGI DERGİSİNDE YER ALAN HALK EDEBİYATINA DAİR ÖGELERİN İNCELENMESİ - DAŞDEMİR, CANAN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Çıngı dergisinin yayımlandığı yer Kayseri'dir. 2010'da yayın hayatına başlamış bir edebiyat/sanat dergisidir. İki ayda bir yayımlanmaktadır. Dergi, bir kültür taşıyıcısı konumundadır. Halk edebiyatından önemli ölçüde yararlanmakta yayım gücünü halk şiiri ve ozanlarından almaktadır. Bu durum da, günümüz dergiciliğine halk edebiyatının etkisini göstermektedir. Maddi çıkar düşünmeden başlanılan yayım hayatı, yer yer Türk dünyasından akademik simaların da yazıları ile daha geniş kitlelere sesini duyurabilmektedir. Dergideki yazılar inceleme, tanıtım ve şiir içerikli yazılardır. Şiirler, derginin büyük bir bölümünü kapsamaktadır. Popüler kültürde ilgi uyandıramayan halk şiiri, bu dergi ile hak ettiği saygınlığı kazanma yoluna girmiştir. Sekiz yıldır yayım hayatı devam eden derginin özgün bir içeriği olması devamlılığı açısından önemli olmuştur. Halk edebiyatının durağan özellikler taşımadığı güncel konularda yazılan şiirlerle gösterilmiştir. Karşılıklı bir fayda gösteren Çıngı – Halk edebiyatı ikilisi, sağlam bir kültür numunesi halini gün geçtikçe sağlamlaştırmaktadır. Kendisinden sonra gelecek bu tarzda dergiler için örnek oluşturmuştur. Halk edebiyatı sahasındaki kimi araştırmalara da kullandığı halk şiiri arşivleri ile de kaynaklık yapabilecek zenginliktedir.

Çıngı is a magazine which is published bi-monthly and it has started to be published in 2010 in Kayseri. It's about the literature and art. It's kind of a carrier of culture. Çıngı magazine significantly benefits from the folk poetry and poets, and gets its power from them. This situation shows us the effect of folk poetry to magazine publishing nowadays. It has started its publishing life without financial interests and it can reach to large masses with the articles of Turkish academical features. Most of the articles in magazine are academical. And also poems reserve a big place on magazine. Folk poetry, which doesn't inspire interest on popular culture, is getting the value with this magazine. Çıngı magazine, which has been published for three years, has an original content and this is important for its persistence Thanks to the poems that have been written aboutrecent issues, it has been shown that folk literature is not old school and don't have static features. Çıngı magazine and folk literature have benefits mutually and they are consolidating to be a durable sample of culture. It becomes a model for the same kind of magazines in future. It has rich resources with its special book archive for the researches on folk literature.
The investigation of the items about folk literature on Çıngı magazine
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı