SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KONUŞMA KAYGILARININ İNCELENMESİ - Durmuş, Esen; Baş, Kenan (My University, 2016)
İnsanı diğer canlılardan farklı kılan en önemli özelliklerden biri konuşma becerisidir. Bu becerisi gelişmemiş olan bireyler toplumla iletişim kurmakta sorun yaşarlar. Bu çalışmanın amacı, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının konuşma ile ilgili kaygılarınınbazı değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini tespit etmektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2015-2016 eğitim-öğretim yılı, güz döneminde öğrenim görmekte olan Fırat Üniversitesi, eğitim fakültesi, sosyal bilgiler öğretmenliği anabilim dalındaki 175 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışmaya oluşturmuştur (91 kız, 84 Erkek). Araştırmaya katılımda gönüllülük esası dikkate alınmıştır. Araştırmada nicel araştırma yaklaşımının bir boyutu olan tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Oğuzhan Sevim (2012) tarafından geliştirilen 20maddelik, 5'li likert tipi konuşma kaygı ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizleri karşılaştırılmasında anlamlılık düzeyi ,05 olarak kabul edilmiştir. Verilerin analizinde ikili gruplarda''t-testi'', ikiden fazla olan gruplarda ise tek yönlü varyans analizi (Anova) kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre sosyal bilgiler öğretmen adaylarının konuşma ile ilgili kaygıları \"Cinsiyet ve Sınıf \"değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık ortaya koymamaktadır; ancak \"Demokratik ve özgür bir ailede yetişme ile Doğup büyüdüğü mekan\" değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık ortaya koyduğu görülmüştür. Bu nedenle, konuşma kaygısı yüksek olduğu tespit edilen öğretmen adayları için iyileştirici tedbirler alınması ve konuşma kaygısını azaltacak etkinliklere özellikle eğitim fakülteleri bünyesinde yer verilmesi bu sorunun ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Psikoloji