SINIF ÖĞRETMENLERİ İÇİN MATEMATİK KAYGI ÖLÇEĞİ: ÖLÇEK UYARLAMA ÇALIŞMASI VE SINIF ÖĞRETMENLERİNİN MATEMATİK KAYGI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ - KILIÇ, DENİZ (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu aras?tırmada, Colleen M. Ganley vd. tarafından gelis?tirilen ve orijinal adı "Math Anxiety Scale for Teachers (MAST)" olan o?lc?eg?in Tu?rkc?eye uyarlanması ve uyarlanan o?lc?ekle sınıf o?g?retmenlerinin cinsiyet, yaş, görev yılı, okutulan sınıf kademesi ve sınıftaki öğrenci sayısı deg?is?kenleri bakımından matematik kaygı düzeylerinin tespit edilmesi amac?lanmıs?tır. Aras?tırmada nicel aras?tırma yo?ntemlerinden biri olan tarama modeli kullanılmıs?tır. Ölc?eg?in Tu?rkc?eye c?evirisi yapılırken geri orijinaline c?eviri teknig?i uygulanmıs?tır. Ölçeğin anlaşılırlığı için yapılan teste 30 sınıf öğretmeni katılmıştır. Çalışmanın örnekleminde 381 kişi bulunmaktadır. Bunlardan 154 kişilik veri seti DFA analizlerinde kullanılmıştır. 227 kişilik veri seti ise diğer analizlerde kullanılmıştır. Araştırmadaki veriler SPSS ve AMOS programları ile analiz edilmiştir. Genel matematik kaygısı alt boyutu için Cronbach Alpha katsayısı 0,911, matematik öğretme kaygısı alt boyutu için 0,891 ve ölçek toplamı için 0,942 olarak elde edilmiştir. Araştırmada Türkçeye uyarlaması yapılan ölçeğin geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu belirlenmiştir. Aras?tırmaya katılan sınıf o?g?retmenlerinin görev yılı değişkeni açısından matematik kaygı düzeylerinin anlamlı şekilde farklılaştığı, cinsiyet, yaş, okutulan sınıf kademesi ve sınıftaki öğrenci sayısı değişkenleri açısından ise matematiksel kaygı düzeylerinin anlamlı şekilde farklılas?madıg?ı tespit edilmis?tir. Sonuç olarak Türkçeye uyarlanan "Sınıf Öğretmenleri için Matematik Kaygı Ölçeği"nin gec?erli ve gu?venilir bir o?lc?me aracı oldug?u tespit edilmis?tir.

In this study, it was aimed to adapt the scale originally named "Math Anxiety Scale for Teachers (MAST)" developed by Colleen M. Ganley et al. into Turkish and to determine the mathematics anxiety levels of classroom teachers in terms of gender, age, years of service, grade level and number of students in the classroom. The survey model, which is one of the quantitative research methods, was used in the study. While translating the scale into Turkish, back translation technique was applied. Thirty classroom teachers participated in the test for the comprehensibility of the scale. There were 381 participants in the sample of the study. Of these, 154 data sets were used in CFA analyses. The data set of 227 participants was used in other analyses. The data were analyzed with SPSS and AMOS programs. Cronbach's Alpha coefficient was 0.911 for the general mathematics anxiety subscale, 0.891 for the mathematics teaching anxiety subscale and 0.942 for the total scale. It was determined that the scale adapted into Turkish was a valid and reliable scale. It was determined that the mathematics anxiety levels of the classroom teachers who participated in the study differed significantly in terms of the year of service variable, while the mathematics anxiety levels did not differ significantly in terms of gender, age, grade level and number of students in the class. As a result, it was determined that the "Mathematics Anxiety Scale for Classroom Teachers" adapted into Turkish is a valid and reliable measurement tool.
Mathematics anxiety scale for classroom teachers: Scale adaptation study and determination of mathematics anxiety levels of classroom teachers
Keywords: Eğitim ve Öğretim