KÖPEKLERDE YENİ BİR İNHALASYON ANESTEZİĞİ OLAN İSOFLURANE İLE HALOTHANEİN KARŞILAŞTIRILMASI - CANPOLAT, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 1992)
Bu çalışmada köpeklerde yeni bir inhalasyon anestezigi olan isoflurane ile halothane'ın klinik. hematolojik ve patolojik verilerinin bir karşılaştırması yapıldı. Köpekler halothane ve isoflurane grubu olmak üzere önce 2 gruba ve sonra her grup 5' eri i 3 altgruba ayrıldılar. Birinci altgruptaki köpeklere maske ile inhalasyon indüksiyonu ve 1.5 MAC'lık dozlarda {% 1.3 halothane. % 1.9 isoflurane) 2 saat süreyle anestezi sağlandı, ikinci altgrupdaki lere pen- tothal indüksiyonu ve yine 1.5 MAC'lık dozlarda 2 saat süreyle anestezi sağlandı, üçüncü alt grupdakilere pentothal ile indüksiyon ve 2 MAC'lık dozlarda(%l.7 halothane, %2.5 isoflu rane) 1 hafta içerisinde 3 kez. günde 2 saat süreyle anestezi uygulandı. Oksijen % 100 veya nitröz oksitle %50-%50 oranlarında kullanıldı. Anestezi yarıkapalı metodla ve spontan solunumla devam ettirildi. Her iki gruptaki köpekler indüksiyona kısa süreler için de girdiler. îki anestezik arasında indüksiyona girme hızı açısından önemli bir fark bulunmadı fP>0. 05). Solunum sisteminin isoflurane ile daha fazla deprese oduğu tesbit edildi.Solunum sayısındaki azalma isoflurane grubunda daha fazlaydı (P<0. 05 ). Kardiyovasküler sistem bulgularından arter iye 1 kan basıncının isoflurane ile biraz daha fazla düştüğü (P>0.05). kalp atım sayısının ise arttığı gözlemlendi (P<0.01). Venöz basınç ve vücut ısılarında. iki anes tezik arasında bir fark yoktu. Operasyonlar esnasında 1.5-2 MAC'lık dozlarda herhangi bir kas gevsetici ilaca gerek duyulmaksızın operasyonlar rahatlıkla yapıldı. İsoflurane ilekas gevşemesi daha iyi idi. Uyanma döneminde larenks refleksi isoflurane ile daha çabuk olustu(P<0. 05). Ayağa kalkma süresi isoflurane ile daha çabuk gerçekleşti (P<0.01). 1.5 MAC lık dozlarda 2 saat süreyle anesteziye alınan köpeklerin karaciğerlerinin histopatolojik muayenesinde, ha- lothane grubunda yer yer fokal nekroz odaklarına rastlanırken isoflurane grubunda görülmedi. Bununla beraber bu gruplarda kan muayane sonuçları ve SGOT.SGPT enzim düzeyleri, birbirine benzer olarak normal fizyolojik sınırlarda kaldı. 2 MAC lık dozlarda ve 1 hafta içerisinde üç kez (günde 2 saat) anesteziye alınan köpeklerin karaciğerlerinin histopatolojik muayenesinde halothane grubundaki köpeklerin hepsinde fokal nekrotik odaklara rastlanırken, isoflurane grubunda sa dece bir köpekte fokal nekrotik odak görüldü. îki grubun kan muayene sonuçları arasında bir fark bulunmazken, SGOT ve SGPT enzim düzeylerinde halothane ile biraz daha fazla bir yükselme tespit edildi (P>0.05). Anestezi sonrasındaki günlerde bazı makalelerde bildirilen ve hayvanların ölümüyle sonuçlanan akut hepatitis ve ka raciğerde total nekroz olaylarına her iki gruptaki köpeklerde de rastlanılmadı. Sonuç olarak isoflurane ' in. kardiyovasküler sistem ve karaciğer üzerine toksik etkisinin halothane' a göre daha az olduğu, buna karsın solunum üzerine depressif etkisinin bulunduğu tesbit edildi. Karaciğere ve kalp üzerine toksik etkisinin daha az olduğu ve özellikle genel durumu bozuk kalp ve karaciğer rahatsızlığı bulunan hayvanlarda kullanılmasının tavsiye edilebileceği kanısına varıldı.

In this study comparison of clinical, hematological and pathological findings of a new inhalation anesthetic isoflu- rane and halothane in dogs were made. The dogs in the experiment, at first were divided into two groups denoted as halothane and isoflurane group and then each group was subdivided into 3 subgroups each composed of 5 animals. In the dogs in subgroup l.with a mask inhalation in duction and doses of 1.5 MAC (minimal alveoler concentration) (%i.3 halothane. %1. 9 isofurane) 2 hours long anesthesia were obtained. An anesthesia lasting 2 hours was achieved in the dogs of subgroup 2 with a pentothal induction and 1.5 MAC do ses. To the dogs in subgroup 3 three times within a week, an anesthesia of pentothal induction and doses of 2 MAC (halot hane %\.1. and isoflurane %2.5) taking 2 hour3 in a day were applied. Oxygen was used either pure or with nitrous oxide in a proportion of %50 to %5Q. Continuation of the anesthesia was provided by semiclosed method and spontaneous respirati on. The dogs in both groups entered the induction stage wit hin a very short period. A no significant difference (P>0.05) in regard to induction providing rate, between the two anes thetics was observed. Much depression in the respiratory sys tem was observed with isoflurane. A decrease in the respira tion rate was more in the in the isoflurane group (P<0.05). It was deduced from the cardiovascular system data that arte rial blood pressure decreases (P>0.05) much more and hearth rate increases (P<0.01) with isoflurane. In the venous blood76 pressure and body temperature there were no differences bet ween the two anesthetics. With doses of 1.5-2 MAC. operation were performed easily without requiring any muscle relaxing agent. However a better muscle relaxation was obtained with isoflurane. Laryngeal reflex developed rapidly with isoflura- ne during the recovery period (P<0.05). Complete recovery oc- cured very rapidly with isoflurane (P<0.01). Histopathologic examination of the livers of the dogs, which were anesthetized with doses of 1.5 MAC to two hours, revealed that while there were disseminated necrosis foci in the livers of halothane groups dogs, ther were not any in those of isoflurane group. On the other hand in these groups blood examination resul ts.SGOT and SGPT enzyme levels aki;n to each other were normal physiologic limits. In the histopathologic examination of the dogs anesthe tized with doses of 2 MAC in one week 2 hours in aday. while necrotic foci were observed in the livers of all the dogs in the halothane group. in the isoflurane group only a focal nec rotic area seen one dog. While there was not any difference in the examinations of the blood cells between the two gro ups a slight elavation in the SGOT and SGPT enzyme levels was detected in the halothane group (P>0.051. Acute hepatitis and total liver necrosis cases were re ported in some papers. which resulted with death in the suc ceeding days of anesthesia did not occur in none of the dogs of both groups. As a result it was deduced that, isoflurane is less toxic on the cardiovascular system and onthe liver than ha-77 lothane is yet it has depressive effect on the respiration. Finally, it was concluded that since it has less toxic on the liver and on the hearth isoflurane should be recommended es- pecialy in poor conditioned animals with hearth disease and liver disturbance.
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine