Resistant to the Conventional Hyperemesis Gravidarum Four Cases Report - Durukan, Tekin; Çelik, Hüsnü; Esinler, İbrahim (Fırat University, 2002)
Aim: In this paper four cases resistant to the conventional treatment modalities were presented and the patient characteristics, recent advances in diagnosis, treatment and follow up of the hyperemesis gravidarum were discussed. Institutions: Gynaecology and Obstetrics Department of Firat (Elazig) and Hacettepe University (Ankara). Conclusion: Hyperemesis Gravidarum characterized by severe nausea and vomiting in pregnancy can disturb quality life of the pregnant together with her family members; even can threaten the health of both mother and fetus. Most of the cases relief their symptoms by conventional treatment. However long time hospitalization and aggressive treatment can be needed in some cases. Underlying etiology of the disease can be found generally, but it is sometimes impossible in spite of detailed evaluation.

Amaç: Bu yazıda konvansiyonel tedavilere dirençli, uzun süreli hospitalizasyon gerektiren dört olgu sunuldu ve hiperemesiz gravidarumun tanısı, tedavisi ve takibi açısından güncel gelişmeler değerlendirildi. Çalışmanın yapıldığı yer: Fırat Üniversitesi (Elazığ) Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniği ve Hacettepe Üniversitesi (Ankara) Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniği. Sonuç: Gebelikte görülen şiddetli bulantı ve kusmalar ile kendini gösteren Hiperemezis Gravidarum başta gebenin ve ailesinin hayat konforunu bozmakta, bazende anne yada fetüsün hayatını tehdit edebilecek düzeylere ulaşabilmektedir. Konvansiyonel tedaviler ile çoğu olguda klinik olarak iyileşme izlenirken bazı dirençli olgularda uzun süreli hospitalizasyon ve agresif tedavi uygulamaları gerekli olabilmektedir. Bu tür olgularda genellikle alta yatan neden tespit edilebilir iken tüm çalışmalara rağmen bazen etioloji bulunamamaktadır.
KONVANSİYONEL TEDAVİYE DİRENÇLİ DÖRT HİPEREMEZİS GRAVİDARUM OLGUSU SUNUMU