TÜRKİYE MİLLİ GÜVENLİK STRATEJİLERİNİN ABD TARAFINDAN ALGILANIŞI: S400 KRİZİNİN MEDYAYA YANSIMASI - AYKUT, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2022)
Terörizmin ortaya çıkardığı sorunlar yerel boyuttan küresel boyuta evirilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti komşu olduğu ülkeler nezdinde savaş ve terör eylemleriyle daima yüz yüze kalmaktadır. ABD-Irak savaşı ve Arap Baharı sonrası Türkiye'ye komşu olan ülkelerde terör örgütlerinin organizasyon yapılarını güçlendirmelerine olanak sağlamaktadır. Suriye ile Türkiye arasındaki iyi ilişkilerin Suriye iç savaşı sonrası farklı bir boyut alması bölgedeki terör örgütlerinin etki alanlarının genişlemesine imkan sağlamıştır. PKK ve DAEŞ terör örgütlerinin Türkiye Cumhuriyetini hedef alan terör eylemleri sonrası sınır güvenliğinin korunması için Türkiye güvenlik tedbirlerini arttırma yoluna gitmiştir Bu tehditleri geri çevirmek amacıyla Rusya'dan temin edilen S-400 hava savunma sistemleri; Türkiye'nin üyesi olduğu NATO ve stratejik ortak olarak adlandırılan ABD devletini rahatsız etmiştir. Tehdit ve yaptırım söylemleriyle ABD ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri olumsuz etkilemiştir. NATO ve ABD yetkilileri tarafından kullanılan bu dil, söylem analizi yöntemiyle incelenmiştir. Türkiye'nin üyesi olduğu ve müttefik olarak adlandırdığı yapıların, Türkiye'nin milli güvenliğini ilgilendiren konularda takındıkları tavırlar üzerinden; bir devletin ulusal güvenliğini ilgilendiren konularda karşılaşabileceği sorunlar ve çözüm yöntemleri üzerinden bir çalışma ortaya konulacaktır.

The problems caused by terrorism are evolving from a local dimension to a global dimension. The Republic of Turkey always comes face to face with acts of war and terrorism in the neighboring countries. After the US-Iraq war and the Arab Spring, it enables terrorist organizations to strengthen their organizational structures in countries neighboring Turkey. The fact that the good relations between Syria and Turkey took a different dimension after the Syrian civil war has enabled the expansion of the sphere of influence of terrorist organizations in the region. After the terrorist acts of PKK and DAESH terrorist organizations targeting the Republic of Turkey, Turkey has increased its security measures to protect its border security. In order to reverse these threats, the S-400 air defense systems supplied from Russia; It has disturbed NATO, of which Turkey is a member, and the US state, which is called a strategic partner. With the rhetoric of threats and sanctions, it negatively affected the bilateral relations between the USA and Turkey. This language used by NATO and US officials has been analyzed by discourse analysis method. Over the attitudes of the structures that Turkey is a member of and which it calls allies, on issues concerning Turkey's national security; In this study, a study will be presented on the problems and solution methods that a state may encounter in matters related to its national security.
US perception of Turkish national security strategies: Reflection of the S400 crisis on the media
Keywords: İletişim Bilimleri; Uluslararası İlişkiler