Effects of isoflurane and enflurane on ocular parameters in dogs - Kılıç, Servet; Ünsaldı, Sami (My University, 2009)
Çalışmada 28 sokak köpeğinde izofloran ve enfloranın göz içi basıncı (GİB) ve pupillar büyüklük (PB) üzerine olan etkileri araştırılmıştır. GİB anesteziden önce (basamak (B1), ksilazin premedikasyonundan sonra (B2), anestezi sırasında (B3), atropine uygulamasından sonra (B4) ve anesteziden tamamen çıktıktan sonra (B5); PB ise B3 ve B4’te ölçüldü. B1’deki verilerle karşılaştırıldığında GİB’nın B2, 3 ve 4 ki düşüş oranları sırasıyla grup 1’de % 13, 41 ve 24; grup 2’de ise %10,45 ve 36 olarak belirlendi. B3’de ki parametrelerle karşılaştırıldığında PB oranı B4’te birinci grupta %50 ve ikinci grupta ise %30 oranında arttığı görüldü. Bulgulardan her iki anestetik ajanın GİB’nı anestezi öncesi duruma göre yaklaşık yarı yarıya azaldığı saptandı. Ayrıca atropin uygulamasından sonra GİB ile PB’te ki artış açısından her iki parametre arasında direkt bir ilişkinin olduğu kanısına varıldı.
Keywords: Anestezi; köpek; anestetikler; gözler; farmakodinamik; atropin; ksilazin; izofluran