Modulation of Nrf2/HO-1 by thymoquinone during cisplatin-induced nephrotoxicity - Ulu, Ramazan; Dogukan, Ayhan; Tuzcu, Mehmet; Gurel, Alı; Muqbıl, Irfana; Mohammad, Ramzi M.; Şahin, Kazım (My University, 2013)
AMAÇ: Sisplatinin nefrotoksisite gibi sitotoksik etkileri, kemoterapi rejimlerinde kullanımını sınırlamakta ve toksik etkilerini baskılayacak bir ajana gereksinim doğmaktadır. Thymoquinone (TQ) çörek otu yağında bulunan biyoaktif bileşen olup, antiinflamatuvar, antioksidan ve antitümör etkileri vardır. Bu çalışmada, ratlarda TQ’nin Nrf2 indüksiyonu ve antiinflamatuvar etki yoluyla sisplatin nefrotoksisitesi üzerine olan koruyucu etkisini araştırdık. GEREÇ ve YÖNTEMLER: Bu çalışmada, TQ’in sisplatin aracılı nefrotoksisiteye etkisini ve bu süreçte in vivo olarak inflamasyonu baskılama mekanizmalarını araştırdık. Sekiz haftalık 28 erkek Wistar rat 4 gruba ayrıldı; kontrol (1 mg/kg oral %0,9’luk tuz çözeltisi), TQ (5 gün boyunca içme suyuna 10 mg/kg/gün), sisplatin (7 mg/kg, i.p. tek doz) ve içme suyuyla 5 günlük TQ uygulaması sonrası tek doz sisplatin enjeksiyonu yapılan grup. Onuncu günde tüm ratlardan servikal dislokasyon sonrası böbrek dokuları ile üre ve kreatinin ölçümü amaçlı serumları alındı. BULGULAR: Çalışmamız kontrol grubuna kıyasla sisplatin grubunda üre ve kreatinin değerlerinin anlamlı şekilde yüksek olduğunu göstermektedir (p<0,0001). TQ tedavisi serum üre ve kreatinin düzeylerini anlamlı şekilde azaltmıştır (p<0,001). Sisplatin tedavisi anlamlı biçimde (p<0,05) nükleer NF-E2 ilişkili faktör-2 (Nrf2) ve hem oksijenaz-1 (HO-1) downregülasyonuna neden olarak nükleer faktör-kappa B (NF-kB p65) düzeylerinde artmaya neden olmuştur. İlginç biçimde TQ desteği Nrf-2 ve HO-1 artışı ve NF-kB düzeylerinde anlamlı (p<0,05) azalmaya neden olarak sisplatin nefrotoksisitesine bağlı değişiklikleri düzeltmiştir. SONUÇ: Bu çalışma TQ’in NRF2/HO-1’i hedef aldığını ve sisplatin aracılı nefrotoksisiteye karşı potansiyel koruyucu bir ajan olarak kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Üroloji ve Nefroloji; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji