HİPER/HİPOTİROİDİLİ HASTALARDA ODYOVESTİBULER SİSTEMİN DEĞERLENDİRİLMESİ - ÖZ, UTKU OZAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışma, hiper/hipotiroidili hastalarda odyovestibüler sistemin değerlendirilmesi ve bu hastalıkların işitme ve denge sistemine olan etkilerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 50 Graves ve 50 Hashimoto hastalığı tanısı almış hasta ile 50 sağlıklı gönüllü alınmıştır. Çalışmaya alınan tüm olgulara saf ses ve konuşma odyometrisi, timpanometri ve akustik refleks ölçümü, işitsel uyarılmış beyin sapı cevapları (ABR) ve videonistagmografi (VNG) yapılarak veriler kaydedilmiştir. Videonistagmografi değerleri kontrol grubu, Hashimoto/Hipotiroidi ve Graves/Hipertiroidi grupları arasında değerlendirilmiş ancak gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05). Saf ses ve konuşma odyometrisi testinde; Graves hastası olan olguların Hashimoto ve kontrol grubundaki olgulara; Hashimoto hastası olan olguların sağ kulak ve sol kulak için 250 - 6000 Hz'de ölçülen odyometri değerlerinin kontrol grubundaki olgulara kıyasla daha yüksek olduğu bulunmuştur. Olguların hastalık süresine göre işitmeleri değerlendirildiğinde hastalık süresinin işitme bulgularını etkilemediği görülmüştür. İşitsel uyarılmış beyin sapı cevapları testinde; Graves/Hipertiroidi, Hashimoto/Hipotiroidi hastası olan olguların sağ kulak ve sol kulak için 80 dB'de ölçülen I. dalga latans değerlerinin kontrol grubundaki bireylere kıyasla daha yüksek olduğu, fakat 80 dB'de ölçülen III. ve V. dalga latans değerleri açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık olmadığı; 80 ve 60 dB'de I-III ve I-V interpik latans değerlerinin grup I' de, grup II ve III'e göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak bulgularımıza dayanarak hipotiroidi ve hipertiroidinin vestibüler sistem üzerine etkisinin olmadığını, ancak hipertiroidi ve hipotiroidinin işitme sistemi üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu söyleyebiliriz. Anahtar Kelimeler: İşitme kaybı, hipotiroidi, hipertiroidi, vestibüler sistem

Evaluation of the audiovestibular system in the patients with hypothyroidism and hyperthyroidism This study was aimed to investigate evaluate audiovestibular system of patients with hyper/hypothyroidism, and investigate the effect of vestibular and hearing systems. 50 individuals with Hashimoto's disease, 50 individuals with Graves disease and 50 healthy subject were included the study. Pure Voice and Speech Audiometry, Tympanometry, Acoustic Reflex Measurement, Auditory Evoked Brainstem Response and Videonystagmography measurements were conducted to all subjects and the data collected was recorded. There was no statistically significant difference in values of Videonystagmography between Hashimoto/hypothyroidism,Graves/hyperthyroidism and control groups (p>0,05). According to Pure Voice and Speech Audiometry, it was determined that the audiometry values measured at 250-6000 Hz for the right ear and left ear of individuals with Graves were higher than Hashimoto and control groups, Hashimoto group were higher than control group. When effect of disease duration to hearing was examined, it was determined that the duration of the disease uneffected the findings. According to Auditory Evoked Brainstem Response Test, it was determined that the I. wave latency values measured at 80 dB for right and left ear of Graves/hyperthyroidy, Hashimoto/hypothyroidy patients were higher than healthy subjects. But there was no significant difference between groups in terms of III. and V. waves latency values at 80 dB. In group 1, I-III and I- V interpeak latency values at 80 and 60 dB were found to be higher than groups 2 and 3. According to our findings, it can be concluded that hypothyroidism and hyperthyroidism have no effect on vestibular system, but hyperthyroidism and hypothyroidism have negative effects on hearing system. Key Words: Hearing Loss, Hypothyroidism, Hyperthyroidism, Vestibular system
Evaluation of the audiovestibular system in the patients with hypothyroidism and hyperthyroidism
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz