KENTLEŞME VE HEMŞEHRİLİK İLİŞKİLERİ: ESENLER ÖRNEĞİ - ALTAN, MEHMET AKİF (Fırat Üniveristesi, 2003)
KENTLEŞME VE HEMŞEHRİLİK İLİŞKİLERİ: ESENLER ÖRNEĞİ Urbanization And Hemşehri Relations: Sample Of Esenler Mehmet Akif ALTAN ÖZET Türkiye 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren hızlı bir kentleşme sürecine girer. Kırsal kesimden kentlere gelen insanlar hemşehrilerîyle belirli bölgelerde kümelenirler. Bu kümelenmenin neticesinde yeni ilişki ağları geliştirirler. Yeni ilişki ağlarının en etkin olanlarından biriside hemşehrilik ilişkileridir. Hemşehrilik ilişkileri başlangıçta dayanışma eksenlidir. Fakat zamanla güç ve çıkar ilişkilerine de döner. Hemşehrilik ilişkilerinin informel yapısı da hemşehri dernekleri vasıtasıyla formelleşir. Yine başlangıçta toplumun alt tabakalarında revaç bulan hemşehricilik duygusu zamanla toplumun tüm kesimlerince de hissedilir. Türkiye'de, gecekondululaşmanm neticesi olarak görülen hemşehrilik ilişkilerinin zamanla yok olacağı öngörülmüştür. Fakat hemşehrilik ilişkileri dönüşüm geçirerek daha da güçlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Kentleşme, kentlileşme, hemşehrilik ilişkileri, hemşehri demekleri, gecekondu Abstract Turkey has witnessed a rapid urbanization process in the second half of 20. century. Recently migrated people come together in same certain are us. This results new social connections. "Hemşehri" relation are the most effective ones. Hemşehri relations at first centered around social solidarity. By time it then turns into power and interest groups. This enformel hemşehri relations conducts through hemşehri associations. At first these relations are popular at the bottom levels of society then it takes place at all segments of the society. These hemşehri relations are supposed to end by the "gecekondulaşma" process in Turkey. But hemşehri relations transformed and enlarged. Key Words: Urbanization, Being Urbanized, Hemşehri Relations, Hemşehri Associations, Gecekondu.
Urbanization and hemşehri relations: Sample of Esenler
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Sosyoloji; Sociology