PERSONELİN MEVKİLERİNE YÖNELİK ALGILARI İLE İŞ DOYUMU VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ - COŞKUN, SAADET (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu araştırmanın temel amacı, Tunceli Belediyesi'nde çalışan personelin mevkilerine yönelik algıları ile iş doyumu ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkinin bazı değişkenlere göre incelenmesidir. Araştırmada, personellerin yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, çalıştığı statü, çalışma yılı ve aldığı ücrete göre iş doyumu ve örgütsel bağlılık düzeylerinin farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmektedir. Araştırma 15 Ocak-15 Nisan 2023 tarihleri arasında Tunceli Belediyesi'nde çalışan 264 kişiye uygulanan iş doyumu ve örgütsel bağlılık ölçeği ile yapılan ilişkisel bir araştırmadır. Bu araştırmada, çalışanların iş doyumu düzeyleri ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda nicel araştırma yaklaşımlarından ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre iş doyumu ve örgütsel bağlılık arasında anlamlı ilişkinin olduğu görülmüştür. Bu kapsamda belediye çalışanlarında iş doyumunun yüksek olmasına paralel olarak örgütsel bağlılığın da yükseldiği tespit edilmiştir. Demografik unsurlara göre ele alındığında çalışanların iş doyumlarının cinsiyet, yaş grubu, mesleki statü, medeni durum, alınan ücret, mesleki kıdem, görev yapılan müdürlük ve eğitim düzeyi değişkenlerine göre farklılaştığı bulunmuştur. Bunun yanında çalışanların örgütsel bağlılıklarının cinsiyet, mesleki kıdem, yaş grubu ve görev yapılan müdürlük değişkenlerine göre farklılaştığı, buna karşılık örgütsel bağlılığın eğitim düzeyi, medeni durum, alınan ücret ve mesleki statü değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.

The main purpose of this research is to determine the position, job satisfaction and job commitment levels of the personnel working in Tunceli Municipality and to examine the relationship between them. In the research, it is also examined whether the job satisfaction and organizational commitment levels of the personnel differ according to age, gender, marital status, education level, status, working year and salary. The research was carried out according to the relational screening method with job satisfaction and organizational commitment scale applied to 264 people working in Tunceli Municipality between 15 January and 15 April 2023. This research aims to examine the relationship between employees' job satisfaction levels and organizational commitment levels. For this purpose, the relational screening model, one of the quantitative research approaches, was used. According to the results obtained in the research, it was seen that there was a significant relationship between job satisfaction and organizational commitment. In this context, it has been determined that organizational commitment increases in parallel with the high job satisfaction of municipal employees. When considered according to demographic factors, it was found that the job satisfaction of employees differed according to the variables of gender, age group, professional status, marital status, salary received, professional seniority, directorate and education level. In addition, it was concluded that the organizational commitment of employees differs according to the variables of gender, professional seniority, age group and directorate where they work, whereas organizational commitment does not differ significantly according to the variables of education level, marital status, wage received and professional status.
Investitagion of the relationship between personnel's perceptions towards their positions and their job satisfaction and organizational commitment according to some variables
Keywords: Eğitim ve Öğretim