ELİT BOKSÖRLERDE İLETİŞİM BECERİLERİNİN İNCELENMESİ - ŞENBAKAR, KUBİLAY (Fırat Üniveristesi, 2015)
Sosyal bir varlık olan insan, tek başına yaşayamaz. Varlığını sürdürebilmesi için başka insanlarla iletişime ihtiyaç duyar. Spor alanları sporcuların sürekli iletişim halinde oldukları yerlerdir. Bu çalışmada, Türkiye Boks Milli Takımını oluşturan boksörlerin iletişim becerisi algılarının cinsiyet grupları ve yaş grupları arasında, eğitim durumlarına ve yerleşim yerlerine göre değerlendirilmesini amaçladık. Türkiye Boks Milli Takımı Kamplarında bulunan 28 kadın ve 52 erkek sporcu olmak üzere toplam 80 sporcu çalışmaya katılmıştır. Çalışmada, Korkut (1996) tarafından geliştirilmiş olan "İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği (İBDÖ)" kullanılmıştır. Ölçek, veri toplama aracı olarak iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, sporcuların sosyo-demografik özelliklerini oluşturmuş ikinci bölüm ise sorulardan meydana gelmiştir. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS 21 paket program yardımıyla değerlendirilmiştir. Likert tipi ölçek kullanılmış ve tanımlayıcı istatistiklerin yanında frekans tabloları oluşturulmuştur. Öte yandan iki farklı grubun ortalamaları arasındaki farklıların incelenmesinde Bağımsız İki örnek T Testi, ikiden fazla grubun ortalamaları arasındaki farkların incelenmesinde Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda; boksörlerinin iletişim beceri puanlarının yüksek olmasına rağmen cinsiyet grupları arasında, yaş grupları arasında, eğitim durumlarına göre ve yerleşim yerlerine göre ölçek puanları bakımından istatistiksel bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Anahtar kelimeler: Boksör, Elit, İletişim Becerisi

Human who cannot survive alone is a social being. In order to survive they need to communicate with other people. Sports areas where for athletes are in communication continuously is places. In this study, we aimed to evaluate the communication skills of athletes of Turkey Boxing National Team according to between gender groups and age groups, education situations and site situations. 28 female and 52 male totally 80 athletes who have been Turkey Boxing National Team camps participated to study. "Communication Skills Assessment Scale (CSAA)" which is developed by Korkut (1996) has been used in the study. Scale is a data collection tool consisting of two sections. The first part formed the socio-demographic characteristics of athletes and the second part has occurred from questions. The data obtained from the study were assessed by using SPSS 21 software. Likert-type scale and descriptive statistics were used and frequency tables were created. On the other hand, independent two samples T test was used to investigate the differences between two different groups and one-way analysis of variance was used to investigate the differences between groups more than two. At the result of the study; there are no statistically significant differences despite the high points of the communication skills of boxers between gender groups and age groups, education situations and site situations (p>0.05). Key words: Boxer, Elite, Communication Skill
Investigation of elite boxers communication skills
Keywords: Spor