ELAZIĞ`DA KIZ ÇOCUKLARININ PUBERTAL GELİŞİMİ - AKARSU, SAADET (Fırat Üniveristesi, 1995)
Cinsel gelişme ve somatik büyüme hakkında ülkemizde sınırlı sayıda çalışma olduğundan Elazığ kız çocuklarının cinsel gelişimlerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Yaşlan 8-17 arası olan 534 kız çocuğu incelendi. Belirgin boy kısalığı veya uzunluğu, belirgin şişman veya zayıf olan 36 çocuk çalışmadan çıkarıldı. Cinsel gelişim değerlendirmesi Marshall ve Tanner'in kriterlerine göre yapıldı. Meme gelişiminin 2. evresine ulaşma yaşı(Puberte başlangıcı) 11.48±0.23 yıl ve tamamlanma yaşı 14.78±0.18 yıl olarak belirlendi. Evre 2'den evre 5'e kadar geçen sürenin 3.30 yıl olduğu gözlendi. Pubik kıllanmasmın 2. evresine ulaşma yaşı 11.01+0.21 yıl ve tamamlanma yaşı 15.04±0.21 yıl olarak belirlendi. Evre 2'den evre 5'e kadar geçen sürenin 4.03 yıl olduğu gözlendi. Menarş yaşı 13.03±0.10 olarak saptandı. Hirsutismusa %7.20, guatra ise %5.64 oranında rastlandı. Obesite %1.12 olarak tespit edildi.3 vaka 16.2 yaşta menarşa ulaşmış olup, primer amenore oranı %0.6 bulundu Elde edilen veriler yurt içinden ve dışından diğer çalışmaların verileri ile kıyaslandı. 74
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Child Health and Diseases