YENİ İLKÖĞRETİM PROGRAMINDA ARA DİSİPLİNLERİN İÇERİKLE ÖRTÜŞME DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ - ERDOĞAN, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu arastırma, yenilenen ilkögretim Hayat Bilgisi programında yer alan ara disiplinlerin Hayat Bilgisi ders kitabı içerigiyle örtüsme düzeyine yönelik ögretmen görüslerini belirlemek amacıyla yapılmıstır. Arastırmada betimsel tarama modeli kullanılmıstır. Bu nedenle Hayat Bilgisi ders kitabı içeriginin programda belirtilen ara disiplinlerle örtüsme düzeyine yönelik veri toplama aracı gelistirilmistir. Gelistirilen veri toplama aracı uzmanların görüsleri dikkate alınarak gelen uyarılar dogrultusunda son halini almıstır. Uzmanların görüsleri dogrultusunda gelistirilen bu anket 2006-2007 yılında Osmaniye l Milli Egitim Müdürlügü'ne baglı merkez ilkögretim okullarında görev yapan 140 ögretmene arastırmacı tarafından uygulanmıstır. Veri toplama aracının uygulandıgı ögretmenler arastırma geregi ilkögretim 1.,2. ve 3, sınıf ögretmenleridir. Ögretmenlerin cinsiyet, kıdem, mezun olunan okul türü, sınıf mevcudu ve okuttugu sınıf seviyesi açısından görüsleri degerlendirilmistir. Uygulanan anket formundan elde edilen veriler bilgisayarda SPSS istatistik programıyla analiz edilmistir. Anlamlılık testlerinde 0,05 anlamlılık düzeyi esas alınmıstır.

This study was carried out to determine the instructor ideas related to the overlap level of intermediary disciplines in the revised primary education Social Studies programme with the content of Social Studies course book. In the study, the model of descriptive scanning was used. A means was developed to gather data as to the overlap level of Social Studies course book content with the intermediary disciplines indicated in the programme. This developed data gathering means took its latest form in the late of the ideas of experts. The survey developed by taking the ideas of experts was applied to 140 teachers working in central primary schools depentent on Osmaniye National Education Management in 2006-2007 by the researcher. The teachers who were applied this data gathering means were 1 st, 2nd, 3rd grade teachers as necessary. The ideas of the teachers were evaluated in terms of gender, seniority, the type of the university from which they graduated, the number of class attendance, and the level of the class which they instruct. The data gathered form the survey form applied were analyzed with SPSS statistics programme on computer. In significance lests, 0,05 significance level was focused on.
To determine the overlap level of intermediary disciplines in new social studies programme with the content
Keywords: Eğitim ve Öğretim