HİDROKSİAPATİT ESASLI ZEOLİT/BİYOCAM HİBRİT KOMPOZİT MALZAMENİN HİDROTERMAL YÖNTEMLE İNSAN DİŞİ ÜZERİNE KAPLANMASI - ÖNCE, BÜŞRA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmada, insan dişi üzerine hidrotermal yöntem kullanılarak hidroksiapatit-perlitten elde edilen zeolit ve hidroksiapatit-perlitten elde edilen zeolit-dental kompozit kaplanması hedeflenmektedir. Diş kliniklerinden toplanan insan dişi altlık olarak kullanılmıştır. Dişler etil alkol ile yıkanmış, 850 0C 'de 1 saat kalsine edilmiş, 150 mesh boyutunda elenmiş ve son olarak hidrolik pres yardımı ile şekillendirilmiştir. Perlitten zeolit dönüşümü hidrotermal yöntem ile gerçekleştirilmiştir. Kalsiyum kaynağı olarak CaNO3 ve fosfor kaynağı olarak P2O5 kullanılarak, hidrotermal yöntem ile hidroksiapatit (HA) sentezlenmiştir. Genleştirilmiş perlit(GP) ten dünüştürülen zeolit ağırlıkça %10-20-30-50 oranlarında arttırılıp, %20-50 dental kompozit tozu takviye edilerek 15 ml lik solüsyon hazırlanmştır. Daha sonra iki solüsyon birbiriyle karıştırılmıştır. Altlık malzememiz, solüsyon ile termo kaba konulup, hidrotermal cihaza 12 saat 180oC'de kaplanmak üzere yerleştirilmiştir. Kaplanmış numuneler 1100 oC' de 1 saat sinterlenmiştir. Elde edilen kaplamalar ringer çözeltide 1, 10 ve 15 gün bekletilerek in vitro davranışları gözlenmiştir. İnsan dişi üzerine yapılan kaplamaların; taramalı elektron mikroskobu (SEM), enerji yayılımlı X-ışını analizi (EDX), X-ışını kırınım analizi (XRD), fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FTIR) analizleri ölçülüp karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak SEM analizinde pürüzlü yapılar gözlemlenmiştir. Buda osteointegrasyonu arttırmaktadır. Ayrıca dental kompozit ilaveli daha iyi sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir. EDX analizlerinde yüzeyde Ca, P, Al, Si ve O gözlemlenmiştir. XRD analizi kaplamalarımızın hidroksiapatit olduğunu göstermiştir. FTIR analizinde ise bulunan pikler literatürle benzerlik göstermektedir.

In this study, it is aimed to coat zeolite obtained from hydroxyapatite-perlite and zeolite-dental composite obtained from hydroxyapatite-perlite on human teeth by using hydrothermal method. Human teeth collected from dental clinics were used as pads. The teeth were washed with ethyl alcohol, calcined at 850 ° C for 1 hour, sieved at 150 mesh size and finally shaped with the help of a hydraulic press. The transformation from perlite to zeolite was carried out by hydrothermal method. Hydroxyapatite (HA) was synthesized by hydrothermal method using CaNO3 as calcium source and P2O5 as phosphorus source. Then the two solutions were mixed with each other. A 15 ml solution was prepared by increasing the zeolite converted from expanded perlite (GP) by 10-20-30-50% by weight and adding 20-50% dental composite powder. Our litter material is put into a thermo container with a solution and placed in a hydrothermal device to be coated at 180oC for 12 hours. The coated samples were sintered at 1100 oC for 1 hour. The obtained coatings were kept in Ringer's solution for 1, 10 and 15 days and their in vitro behavior was observed. The coatings made on human teeth; Scanning electron microscopy (SEM), energy dispersive X-ray analysis (EDX), X-ray diffraction analysis (XRD), fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) analyzes were measured and compared. As a result, rough structures were observed in SEM analysis. This increases osteointegration. It has also been observed that the addition of dental composite gives better results. In EDX analysis, Ca, P, Al, Si and O were observed on the surface. XRD analysis showed that our coatings are hydroxyapatite. The peaks found in FTIR analysis are similar to the literature.
Coating of hydroxyapatite based zeolite / bioglass hybrid composite material on human female by hydrothermal method
Keywords: Metalurji Mühendisliği