ROKETİMSİ İNSANSIZ HAVA ARACI (RİHA) TASARIMI - MERTYÜZ, TOLGA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu tez çalışmasında bir hava aracının uçuş irtifasına hızlı ve etkin bir şekilde ulaşmasını ve sonrasında itkisiz olarak havada süzülebilmesini sağlayacak bir yapının tasarlanarak ortaya konulması amaçlanmıştır. Bunun için 2 aşamalı uçuş senaryosu göz önünde bulundurulmuştur. Bu uçuş senaryolarına en uygun 2 farklı yapının tek bir yapısal gövde üzerinde toplanarak dönüştürülebilir olmasına dikkat edilmiştir. Bu nedenle bu çalışmada ilk uçuş aşamasının gerçekleştirilebilmesi için bir roket yapısına, ikinci aşama için ise kanatlı bir İHA yapısının tasarlanmasına karar verilmiştir. Dolayısıyla ilk aşaması ile roket görünümlü, ikinci aşaması ile İHA görünümlü olması nedeniyle her iki özelliği bir arada taşıyan bu tasarıma Roketimsi İnsansız Hava Aracı (RİHA) isminin verilmesi uygun görülmüştür. RİHA'nın roket yapısından İHA yapısına dönüşmesini sağlayan özgün bir mekanizma tasarlanmıştır. RİHA'yı oluşturan her bir modül ayrı ayrı tasarlanarak imalatı gerçekleştirilmiştir. Bu modüllerin başarısı gerçek hava koşulları altında sahada test edilerek ortaya konulmuştur. Elde edilen sonuçlar RİHA'nın başarıyla uçurulabileceğini göstermiştir. Anahtar Kelimeler: Roket, İHA, Delta Kanat, Uçuş Kontrolü

In this thesis, it is aimed to design and present a structure that will enable an aircraft to reach flight altitude quickly and effectively and then to glide through the air without thrust. For this, a two-stage flight scenario has been considered. Attention has been paid to ensure that 2 different structures most suitable for these flight scenarios can be combined on a single structural body and converted. Therefore, in this study, it was decided to design a rocket structure for the first flight stage and a winged UAV structure for the second stage. Therefore, it was deemed appropriate to give the name Rocketry Unmanned Aerial Vehicle (ROUAV) to this design, which has a rocket-like appearance with its first stage and a UAV-like appearance with its second stage. A unique mechanism has been designed that enables the ROUAV to transform from a rocket structure to a UAV structure. Each module that makes up the ROUAV is designed and manufactured separately. The success of these modules has been demonstrated by field testing under real weather conditions. The results obtained showed that the ROUAV can be successfully flown. Keywords: Rocket, UAV, Delta Wing, Flight Control
Design of rocketry unmanned aerial vehicle (ROUAV)
Keywords: Mekatronik Mühendisliği