Evaluation of the clinical features of children valuation of the clinical features of children diagnosed with IgE-mediated food allergy - Kılıç, Mehmet; Taskın, Erdal (My University, 2015)
Giriş: Besin allerjisinin prevalansı ülkeler ve toplumlar arasında bü- yük farklılıklar gösterir. Ayrıca besin allerjisine eşlik eden diğer allerjik hastalıklar hakkındaki veriler de sınırlıdır. Çalışmamızda, IgE aracılı besin allerjisi tanısı konulmuş çocukların demografik, klinik ve fenotipik özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Allerji kliniğimizde Şubat 2008-Temmuz 2013 tarihleri arasında IgE aracılı besin allerjisi tanısı konulan çocukların dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Bulgular: Çocuklardaki en sık saptanan besin allerjileri sırasıyla; yumurta beyazı (%49.2), inek sütü (%42.3), yumurta sarısı (%7.7), yer fıstığı (%5.4), soya (%3.8), fındık (%3.8), susam (%3.8), mercimek (%3.1) ve balık (%3.1) idi. Astımlı hastalarda izole yumurta allerjisi, izole süt allerjisinden daha yüksek saptandı (p< 0.0001). Çoklu besin allerjisi olan hastalarda, tekli besin allerjisi olan hastalara göre, daha yüksek total IgE düzeyi, periferik kanda eozinofil sayısı ve sık gastrointestinal semptom öyküsü vardı (sırasıyla; p< 0.01, p= 0.015, p< 0.001). Besin allerjisi ve rinit tanısı konulan hastalarda astım gelişme riskinin 2.8 (OR: 2.80, %95 CI; 1.90-6.20; p= 0.01) kat daha fazla olduğunu tespit ettik. Sonuç: Çalışmamızda IgE aracılı besin allerjisinin tipi, sıklığı ve klinik semptomlarının heterojen olduğu gösterilmiştir.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Alerji