Measurement of The Range of Motiıon of Knee and Ankle Joints - Akdere, Hakan (Fırat University, 2011)
Objective: In our study, the measurement of joint motion capacity of knee and ankle at adults not having any medical problem was aimed. Materials and Methods: Measurements were carried out on the subjects whose ages change between 17-22 in 40 men and 40 women by using digital electronic inclinometer. Flexion, int. Rotation, ext. Rotation motion capacities at knee joint were measured at right-left side for men and women. Results: At flexion volume for men and women among each other and in right-left isn't statistically significant (p>0.05). However, when men compared with women: int. rot for men is 11±1.9,ext. rot is 24±2, for women; int. rot. is 9.6±1.8, ext. rot. is 20.8±2.3, rotation (internal-external) range of motions was seen more significant statistically in favor of men (p

Amaç: Çalışmamızda herhangi bir tıbbı problemi olmayan yetişkin kişilerde diz ve ayak bileği eklem hareket kapasite ölçülmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Ölçümler 40 bayan 40 erkek olmak üzere yaşları 17 -22 arası değişen denekler üzerinde dijital elektronik inklinometre aleti kullanılarak yapılmıştır. Diz ekleminde Fleksiyon, int. Rotasyon, ekst. Rotasyon hareket kapasiteleri erkek ve bayanlarda sağ-sol taraf olarak ölçüldü. Bulgular: Erkeklerin ve kadınların Fleksiyon hacminde kendi aralarında ve sağ-sol karşılaştırılmasında istatistiksel olarak fark bulunmadı (p>0.05). Fakat erkekler ile kadınlar karşılaştığında: Erkekler int. rot.11±1.9,eks. rot.24±2.1, Bayanlar int. rot. 9.6±1.8, eks. rot.20.8±2.3 rotasyon (internaleksternal) hareket genişlikleri istatistiksel olarak erkekler lehine anlamlı fazla olduğu görüldü (p0.05). Diğer tarafta ise dorsal fleksiyon hareket kapasitesi (erkeklerde 21.2±2.3, bayanlarda 19.1±2.2) erkekler lehine anlamlı fazla bulunurken (p0.05). Sonuç: Kadınlarda rotasyon hareket kapasitesinin erkeklere göre az olmasını topuklu ayakkabı giyimiyle bağlantılı olabileceğini düşündük. Çünkü topuklu ayakkabı giyenlerde diz eklemi kinetiği bozulmaktadır. Sonuç olarak bulduğumuz ortalama hareket kapasite değerleri sağlıklı ve genç Türk insanı için bir standart oluşturacağı ve eklem hastalıklarında oluşan hareket kayıplarının tedavisinde hekimlere yol gösterici olacağını düşünmekteyiz.
Diz ve Ayak Bileği Eklemlerinin Hareket Genişliklerinin Ölçümü