ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE YUMUŞAK GÜÇ KAVRAMI VE TİKA'NIN GİRİŞİMCİLİK FAALİYETLERİ - YILDIRIM, MELİKE (Fırat Üniveristesi, 2023)
Türkiye, Soğuk Savaş sonrası uluslararası konjonktürde meydana gelen değişiklikler neticesinde dış politikasında olduğu gibi dış yardım konseptinde de çok yönlü ve aktif bir politika izlemeye başlamıştır. Çalışmada öncelikle kısaca güç ve yumuşak güç kavramlarına ilişkin bilgilendirmeler yapılmaktadır. Dış yardım kavramının tanımı, kapsamı ve tarihsel süreç içerisindeki gelişimi ele alınırken aynı zamanda da dış yardımların hangi amaçlar ile yapıldığı, alıcı ülkeler tarafından nasıl karşılandığı gibi sorulara da cevap aranmaktadır. Ardından yumuşak güç ve dış yardımlar arasındaki ilişki değerlendirilerek açıklanmaktadır. Bir yumuşak güç aracı olan dış yardımlar kronolojik bir bütünlük içinde Osmanlı'dan günümüze değin çeşitli örnekler ışığında ele alınmaktadır. Son tahlilde dış yardımların etki ve önemini ortaya koymak adına Türk Dış Politikasında yaşanan gelişmeler ve Türkiye'nin yumuşak güç kaynağı olan kurum ve kuruluşlarına da değinilmektedir. Türkiye, dünya trendlerine paralel olarak bölgedeki nüfuzunu artırmak için yumuşak gücünü kullanmaya çalışıyor. Uluslararası ilişkiler disiplininde sıklıkla üzerinde durulan yumuşak güç konusu da bu çalışmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Çalışma, Türkiye'nin mevcut yumuşak güç unsurlarını ve dış politika potansiyelini, tarihsel ve kültürel bağlamını hangi koşullarda ve hangi bölgelerde değerlendirebileceğini araştırmaktadır. Bu çalışmada, Soğuk Savaş sonrası değişen ortam ve bölgesel gelişme ışığında, Türkiye'nin uluslararası düzeyde yumuşak gücünün bir unsuru haline gelen Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı'nın Balkanlar'daki faaliyetleri üzerinde durulmaktadır. Türkiye'nin Balkanlar'da barış ve istikrarın sağlanması ve sürdürülmesine yönelik politikasının önemli bir ayağını oluşturan ekonomik, ticari, teknolojik, sosyal, kültürel ve eğitim program ve projeleri TİKA tarafından Balkanlar'da ele alınmaktadır. Anahtar Kelimeler: Anahtar Kelimeler: Yumuşak Güç, Türk Dış Yardımları, TİKA

As a result of the changes in the international conjuncture after the Cold War, Turkey has started to follow a multifaceted and active policy in the concept of foreign aid as well as in its foreign policy. In the study, first of all, brief information about the concepts of power and soft power is given. While discussing the definition, scope and development of the concept of foreign aid in the historical process, answers are sought to questions such as for what purposes foreign aid is provided and how it is received by the recipient countries. Then, the relationship between soft power and foreign aid is evaluated and explained. Foreign aid, which is a soft power tool, is discussed in a chronological integrity in the light of various examples from the Ottoman Empire to the present. In the final analysis, in order to reveal the impact and importance of foreign aid, developments in Turkish Foreign Policy and institutions and organizations that are Turkey's soft power sources are also mentioned. Parallel to the trend in the world, Turkey is trying to increase its influence in its region by using its soft power. Soft power, which has become frequently emphasized in the discipline of International Relations, has also been the starting point of this study. The study examines under which conditions and for which regions Turkey can use its existing soft power elements and potential in foreign policy with its historical and cultural background. In the study, in the light of the changes in the post-Cold War environment and regional developments, the activities of the Turkish Cooperation and Development Administration in the Balkans, which has become a soft power element of Turkey at the international level, are highlighted. The economic, commercial, technical, social, cultural and educational programs and projects carried out by TIKA in the Balkans, which constitute an important pillar of Turkey's policies to ensure and maintain peace and stability in the Balkans, and their effects are discussed. Keywords: Soft Power, Turkish Foreign Aid, TIKA
The concept of soft power in international relations and entrepreneurship activites of TIKA
Keywords: İşletme; Uluslararası İlişkiler