Gender Formation and Fairy Tale Relationship in the Light of Male and Male Fear Forms That Are The Source of Fear (Umay Günay Review Elazığ Tale Example) - Özpolat, Ayşe (Fırat University, 2021)
Fairy tales teach of social values and rules as one of the first tools of soci-alization. While tales entertain children, they also have a decisive effect on experiencing many emotions and showing emotions by creating social differences. When and how to show fear, anger, love or happiness is learned from the first fairy tales. Tales, which are used by parents and society as an effective method at the beginning of education, have a decisive effect on the direction and severity of emotions.In this article, masculine fear forms, male-based fears are discussed in the light of Elazig tales and discussed in terms of gender. For this purpose, Günay Umay's 70 fairy tales, who compiled Elazig tales, were evaluated as male fear forms and 17 tales of male-based fear forms were examined. In these tales, masculine fear forms, men as a source of fear, ways of fighting against the source of fear, the role of gender in the formation, and the reflection of fear on women have been evaluated.

Masallar, sosyalizasyon ilk araçlarından biri olarak yaşamın ilk dönemlerinden itibaren kişilere toplumsal değer ve kuralları öğretmektedir. Aynı zamanda masallar, çocukları eğlendirirken birçok duygunun yaşanmasına neden olur ve duyguların toplumsal farklılıklar oluşturarak gösterilme şeklinde de etkilidir. Örneğin; korku, öfke, sevgi veya mutluluk gibi duyguların hissedilmesi evrensel olmasına rağmen gösterilme şekli ilk masallarla öğrenilir. Eğitimin başlangıcından itibaren etkili bir yöntem olarak ebeveynler ve toplum tarafından kullanılan masallar, duyguların yönünü ve şiddetini belirleyici bir etkiye sahiptir. Bu makalede eril korku biçimleri, erkek kaynaklı korkular Elazığ masalları ışığında değerlendirilerek toplumsal cinsiyet boyutuyla tartışılmıştır. Bunun için Elazığ masallarını derleyen Umay Günay’ın 70 masalı erkeğe ait korku biçimleri ve erkek kaynaklı korku biçimleri açısından ele alınarak değerlendirilmiş bu bağlamda 17 masalın incelenmesi yapılmıştır. Bu masallarda, eril korku biçimleri, korku kaynağı olarak erkek, korku kaynağıyla mücadele yolları, toplumsal cinsiyetin oluşumundaki rolü, korkunun kadına yansıması değerlendirilmiştir.
KORKU KAYNAĞI ERKEK VE ERİL KORKU BİÇİMLERİ IŞIĞINDA TOPLUMSAL CİNSİYET OLUŞUMU VE MASAL İLİŞKİSİ (UMAY GÜNAY DERLEMESİ ELAZIĞ MASALI ÖRNEĞİ)