ALPAMIŞ DESTANI ÜZERİNE BİR İNCELEME - ALSAÇ, FEVZİYE (Fırat Üniveristesi, 2011)
Alpamış Destanı, Türk boylarının ortak şuurla oluşturduğu kahramanlık konulu destanıdır. Alpamış Destanı, destan anlatma geleneğine bağlı olarak Türk toplumunun destansı göçebe yaşamını asırlara meydan okuyarak millî hafızaya kazır. Alpamış Destanı, sözlü ve yazılı zengin varyantları ile Orta Asya'dan günümüze uzanan abide bir eserdir.Bu çalışmada; Alpamış Destanı'nın, halk edebiyatı açısından içerdiği mesajlar üzerinde durulacaktır. Alpamış Destanı'na bağlı olarak; Türk destan kahramanının millî bilinçle oluşan bireyleşme süreci, arketipsel semboller ve kahramanın ritüel yolculuğu tahlil edilecektir. Türk boylarının ortak kültür mirası Alpamış Destanı'nın, edebî bir metin olarak yapı unsurları, anlatım biçimi ve üslup özellikleri değerlendirilecektir.Türk insanının yaşam tarzının, toplumun gelenek ve göreneklere verdiği değerin, millet olma bilincinin, destanın ruhuna işlenmiş kurgusu irdelenecektir. Alpamış Destanı'nda, millî bilinci canlı tutan folklorik malzemenin zengin dokusu görülür. Türk halkının ideal kahraman portresini çizen Alpamış Destanı, bu değerler bağlamında incelenecektir.Anahtar Kelimeler: Alpamış, yolculuk, bireyleşme süreci, arketipler, destan, kültür, millî bilinç.

Alpamış Epic, the Turkish tribes on the heroic epic created by the common consciousness. Alpamış Epic, epic telling the epic tradition, depending on the nomadic life of Turkish society in defiance of centuries of national memory digs. Turkish tribes Alpamış epic saga of heroism, of a literary text elements of the structure, wording and style properties assessed.In this study, Alpamış epic, will focus on the messages contained in the public literature. Alpamış depending on the Epic, the epic hero of the Turkish national consciousness of the process of individuation, the archetypal symbols and ritual journey of the hero will be analyzed. Turkish tribes Alpamış epic saga of heroism, of a literary text elements of the structure, wording and style properties assessed. Common cultural heritage of the Turkish tribes Alpamış epic, literary elements of a text as a structure, wording and style properties assessed.Turkish people's life style, customs and traditions, the values of society, nation's consciousness, the spirit of the epic fiction of processed will be discussed. Alpamış epic, folkloric material that keeps the rich texture of the national consciousness is vibrant. That draws a portrait of the ideal hero of the Turkish people Alpamış Epic, will be examined in the context of these values.Key Words: Alpamış, journey, the process of individuation, archetypes, epic, culture, national consciousness.
A study on the Alpamış Epic
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı