SOME PHYTOCHEMICAL PROPERITIES AND ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF ALOE VERA (L.) BURM. F. - YASEEN, HELEEN TAHSEEN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Aloe vera (L.) Burm.f. Ölümsüzlük bitkisi olarak adlandırılan çok yıllık ve sukulent bir bitki olarak bilinen bitki, yüzyıllar boyunca faydalı etkileri nedeniyle kullanılmıştır. Bu çalışmada Aloe vera'nın jel ve yeşil yaprak kısmının bazı fitokimyasal özellikleri ve antimikrobiyal aktiviteleri test edilmiştir. Suda ve yağda çözünen vitaminler, ?-karoten, likopen ve 4-HNE, HPLC ile ve toplam fenolikler ve flavonoidler, ABTS ve DPPH radikal temizleme aktivitesi UV-Vis spektrofotometresi kullanılarak belirlendi. Bitkinin antimikrobiyal aktivitesi disk difüzyon yöntemiyle belirlendi. Sonuçlara göre en fazla tiamin, riboflavin, piridoksal ve B12 vitamini miktarı sırasıyla 1,86±0,07 ?g/g, 4,71±0,11 ?g/g, 3,67±0,16 ?g/g, 4,96±0,13 ?g/g ve22,56±1,03 ?g/g Aloe vera'nın yeşil yaprak kısmında belirlendi. Askorbik asit, nikotinik asit, nikotinamid, pantotenik asit, piridoksin ve folik asitin en yüksek konsantrasyonu sırasıyla 3,17±0,14 ?g/g, 90,55±2,63 ?g/g, 39,8±0,99, 5,42±0,36 değerleriyle jelde tespit edildi. Aloe vera'nın yeşil yaprak kısmında A, E vitamini, likopen, ?-karoten ve 4-HNE miktarları sırasıyla 0,17±0,03, 3,6±0,57, 7,6±1,50, 0,63 olarak belirlenmiştir. Jelde ise sırasıyla 0,26±0,05, 1,1±0,09, 0,07±0,01 ve 3,68±0,74 ?g/g seviyelerinde belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlarda, Aloe vera'nın yeşil yaprak kısmında toplam fenolik içerik (?g GAE/g), toplam flavonoid içeriği (?g QE/g), DPPH (IC50 (?g/mL)) ve ABTS (?mol trolox/g) miktarlarının sırasıyla 0,17±0,01, 0,96±0,15, 133,9±7,08 ve 25,1±2,28 olduğunu gösterdi. Jel sırasıyla 407,95±9,42, 0,95±0,67, 0,04±0,00 ve 0,26±0,05 bulunmuştur. Aloe vera'nın yeşil yaprak kısmı en yüksek antimikrobiyal etkiye 11,6±0,32 mm Bacillus megaterium'a karşı sahipken, Escherichia coli'ye karşı en düşük etkinliği gösterdi belirlendi (8,3±0,30 mm). Bununla birlikte jel, Staphylococcus aureus'a karşı en büyük antimikrobiyal aktiviteyi sergilerken (20,0±0,29 mm), Pseudomonas aeruginosa ve Proteus vulgaris üzerinde en az etkiye gösterdi tepit edildi (15,5±0,29) mm. Sonuç olarak Aloe vera'nın tıbbi ve kozmetik amaçlı kullanılabilecek iyi bir antioksidan ve antimikrobiyal aktivite sahip olduğu söylenebilir.

Aloe vera (L.) Burm. f. known as a perennial and succulent that is called the plant of immortality, has been used for beneficial effects over the centuries. In this study, some phytochemical characteristics and antimicrobial activities of the gel and green leaf part of Aloe vera were tested. Water and fat-soluble vitamins, ?-carotene, lycopene, and 4-HNE were determined by HPLC, and total phenolics and flavonoids, ABTS, and DPPH radical scavenging activity were determined using a UV-Vis spectrophotometer. The antimicrobial activities of Aloe vera was determined by the disc-diffusion method. According to the results, the highest amounts of thiamine, riboflavin, pyridoxal, and vitamin B12 were determined in the green leaf part of Aloe vera with values of 1.86±0.07 ?g/g, 4.71±0.11 ?g/g, 3.67±0.16 ?g/g, 4.96±0.13 ?g/g, and 22.56±1.03 ?g/g, respectively. On the other hand, the highest concentration of ascorbic acid, nicotinic acid, nicotinamide, pantothenic acid, pyridoxine, and folic acid was observed in the gel with values of: 3.17±0.14 ?g/g, 90.55±2.63 ?g/g, 39.8±0.99, 5.42±0.36 ?g/g, 14.93±0.30 ?g/g, 12.72±0.49 ?g/g, and 0.23±0.01 ?g/g, respectively. In the green leaf part of Aloe vera, the amounts of vitamin A, E, lycopene, ?-carotene, and 4-HNE were found to be 0.17±0.03, 3.6±0.57, 7.6±1.50, 0.63±0.14, and 5.6±1.07 ?g/g, respectively. On the other hand, were 0.26±0.05, 1.1±0.09, 0.07±0.01, and 3.68±0.74 ?g/g, respectively, in the gel. The obtained results detected that the amounts of total phenolic content (?g GAE/g), total flavonoid content (?g QE/g), DPPH (IC50 (?g/mL)), and ABTS (?mol trolox/g) were 0.17±0.01, 0.96±0.15, 133.9±7.08, and 25.1±2.28, respectively, in the green leaf part of Aloe vera. While in the gel found to be 407.95±9.42, 0.95±0.67, 0.04±0.00, and 0.26±0.05, respectively. It was determined that the green leaf part of Aloe vera had the highest antimicrobial efficacy against Bacillus megaterium, with a diameter of 11.6±0.32 mm of inhibition zone, while demonstrating the lowest efficacy against Escherichia coli (8.3±0.30 mm). The gel exhibited the greatest antimicrobial activity against Staphylococcus aureus (20.0±0.29 mm), while showing the weakest efficacy against Pseudomonas aeruginosa and Proteus vulgaris (15.5±0.29 mm). As a result, it can be said that Aloe vera is a good source of antioxidant and antimicrobial activity that can be used for medicinal and cosmetic purposes.
Aloe vera (L.) Burum.f bitkisinin bazı fitokimyasal özellikleri ve antimikrobiyal aktivitesi
Keywords: Biyoloji